Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, što je prvi susret poglavara dvije crkve od raskola 1054. godine.

Papa franja i patrijarh kiril

Oni su se srdačno pozdravili i poljubili prije početka sastanka.

"Sastajemo se u pravo vrijeme i na pravom mjestu", rekao je patrijarh Kiril i dodao: "Želim da naglasim da se sve dogodilo po Božijoj volji". On je istakao da nema prepreka za organizovanje novog susreta dvije strane, prenosi RIA Novosti.

Pozivajući se na izvor iz delegacije Vatikana, RIA Novosti prenosi da je papa Franja srdačno se pozdravivši sa ruskim patrijarhom rekao: "Mi smo braća".

Sastanak se održava u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Hose Marti u kojoj je izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Očekuje se da će sastanak, koji će biti iza zatvorenih vrata, trajati najmanje dva sata.

Ranije danas, pres sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je novinarima da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena, prenose RIA Novosti.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.