Ova neobična ptica živi u Australiji. Ime Lira ptica je dobila jer je njen rep, kada ga razvije, zaista liči na liru. Njen izuzetni talenat je imitiranje. Može da imitira skoro sve zvuke koje čuje. Ove ptice inzvaredno imitiraju zov preko 30 vrsta drugih ptica.

ptica lira imitator

Na njenom repertoaru se nalazi lavež pasa, vrisak papagaja, zvuk alarma, motorne testere, fotoaparata i drugi zvuci koje od nje ne biste očekivali. Lira ima ogroman raspon zvukova koje ume da imitira. Pjesme ptice-lire često su toliko glasne da se mogu čuti i na udaljenosti od 800 metara. Ono što još vjerovatno niste znali jeste da ona sama sebe predstavlja kao muzičku zvijezdu.

ptica lira imitator

Prije nego što počne da pjeva, od listova biljaka sagradi "podijum" i stane na sredinu. Zatim repna pera prebaci preko glave kao suncobran i počne glasno da pjeva. Mužijaci ovako zavode ženke, a one uživaju u trudu njihovih udvarača. Mužjaci mogu ovako da ih zabavljaju i pola dana. Ženke se premještaju od jednog do drugog i posmatraju trud udvarača. Pored svog “glasa” očaravaju partnerke i raskošnim repom, kako bi bili privlačniji i ostavili što bolji utisak.

ptica lira imitator

Da su njene sposobnosti imitiranja neograničene pokazuju i sljedeća dva video snimka. Poslušajte oba i ostaćete bez teksta!
[embed]

[/embed]

[embed]

[/embed]