Naučnici se pripremaju da započnu analizu misterioznih svemirskih čestica koje su pronađene u egipatskoj Krivoj piramidi.

Piramide

Izgrađena je za vrijeme faraona Snofre, a nalazi se 40 km južno od Kaira. Rezultati njihove analize mogli bi da daju odogovor na jedno od najviše postavljanih potanja o ljudskoj istoriji - kako su izgrađene egipatske piramide.

Međunarodni tim naučnika u 105 metara visoku piramidu postavio je ploče, a prošle godine prikupili su podatke koje su ploče zabilježile.

Unutar navedene piramide naučnici su otkrili radiografske čestice koji na tlo padaju iz Zemljine atmosfere. Te čestice se lagano kreću kroz prazan prostor, ali tvrde površine ih ili absorbuju ili preusmjeravaju.

Proučavaju se obrasci tih čestica i vjeruju se da će to dovesti do velikog otkrića, vezanog za nastanak piramida u Egiptu.

"Kad govorimo o konstrukciji piramida, ne postoji jedinstvena teorija, koja je 100 odsto dokazana ili provjerena. Sve su to samo teorije i hipoteze", istakao je Hani Helal, potpredsjednik Instituta za zaštitu baštine.
Za Krivu ili Savijenu piramidu iz Dašura se vjeruje da je bila prvi pokušaj starih Egipćana u izgradnji pravilne piramide.

Naučnici su prikupljali podatke skeniranjem četiri piramide pa očekuju da će mjerenja potrajati do kraja 2016. godine, a skeniranja uključuju infracrvenu termografiju, muonsku radiografiju i 3D rekonstrukciju.

Uvjereni su da bi nadolazeća testiranja mogla biti ključna u pronalasku odgovora vezanih za nastanak piramida.

"Ako pronađemo i samo kvadratni metar praznine negdje, to će podstaći nova pitanja i hipoteze, a možda će pomoći u rješavanju konačnih pitanja", rekao je Mehdi Tajubi, predsjednik instituta.