Gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel proglasio je 27. januar Danom Akademije "Sveti Sava" u Čikagu kao priznanje za rad ove škole, koja nosi ime srpskog svetitelja i zaštitnika prosvjetnih i kulturnih ustanova, i njen doprinos široj zajednici.

Cikago

U gradonačelnikovoj odluci je konstatovano da je Akademija "Sveti Sava" jedina osnovna škola u Čikagu koja nudi cjelodnevno dvojezično obrazovanje na srpskom i ruskom jeziku i da nudi sigurno zajedništvo gdje djeca mogu da izraze svoju kulturu i vjeru, saopštila je Srpska pravoslavna crkva /SPC/.

Navedeno je da ova škola održava program obrazovanja utemeljen na pravoslavlju koji djeci daje čvrst duhovni orijentir kako u učionici, tako i van nje.

Predstavnici čikaškog Sabornog hrama i Akademije "Sveti Sava" toplo su pozdravili odluku gradonačelnika Čikaga.

"Gradonačelnikovo proglašenje Dana Akademije `Sveti Sava` je veoma važno i zasluženo priznanje za našu školu i čast za našu celu zajednicu i voleo bih da se zahvalim administraciji i upravi Akademije za sav njihov rad koji je doveo do te odluke," rekao je protojerej Darko Spasojević, starješina Sabornog hrama.

Direktor Akademije "Sveti Sava" Marko Bojović zahvalio je gradonačelniku Emanuelu zbog proglašenja 27. januara Danom Akademije "Sveti Sava" u Čikagu, kao i sveštenstvu Sabornog hrama, školskoj upravi, nastavnicima i osoblju na zajedničkom radu radi ostvarenja misije ove akademije.

"Naši đaci imaju još jedan razlog da budu ponosni na svoju školu", dodao je on.

Sveštenik zadužen za nadzor obrazovnih programa Sabornog hrama jerej Vasilije Vranić istakao je važnost proglašenja u istorijskom kontekstu te podsjetio da su sveti Sevastijan DŽeksonski, Mardarije Libertvilski i Nikolaj Žički organizovali parohije Srpske pravoslavne crkve u Čikagu kao crkveno-školske opštine.

"Ugledajući se na primer Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog, prepoznali su nezamenjivu ulogu koje bi pravoslovno obrazovanje, ukorenjeno u našoj kulturi i tradiciji, trebalo da ima u životima naših zajednica na ovom kontinentu", naveo je on.

Vranić je rekao da je ovo proglašenje potvrda i svjedočanstvo da zaista napori u održavanju nasljeđa velikih duhovnih predaka kroz ovu parohijsku školu, i druge obrazovne programe, rađaju značajan plod.

Osnovana 2001. godine, Akademija "Sveti Sava" je dvojezična parohijska škola pri Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu koja nudi dinamičan vaspitno-obrazovni program od predškolskog do osmog razreda.