Ljudi kafu često tretiraju kao eliskir, ali kod nekog ispijanje ovog napitka može da postane prava opsesija. Međutim, kad je zdravlje u opasnosti, vrijeme je da razmotrite svoje navike.

kafa

Dok suptilna količina kafe može da popravi vaše pamćenje i neurološko zdravlje, preterivanje sa omiljenim lateima i mokama može da poremeti vaše telesne funkcije. Mislite da ste dosegli tu granicu? Provjerite imate li neki od ovih simptoma.

1. Preskakanje srca

“Kofein je stimulans koji djeluje na centralni nervni sistem i koji može da ubrza otkucaje srca”, kažu stručnjaci, “a oni koji ga unose previše počeće da osjećaju preskakanje srca.”

Smanjite dnevne doze kofeina, ako primjetite da vam je srce ’podivljalo’.

2. Nervoza i podrhtavanje

Drhtavica, nemir, nervoza – ovako otprilike izgleda ovaj simptom. Kofein može da aktivira ili oslobodi neke od hormona poput adrenalina, koji kod čovjeka spriječava umor, ali može i da izazove nervozu.

3. Previše posjeta toaletu

Kofein se ponaša kao blagi diuretik i može da podstakne određene ljude na češće uriniranje. Ovo može da bude više neprijatno nego strašno, ali može i da znači da se hranljive materije na apsorbuju kako treba jer se tečnost kroz organizam kreće prebrzo.

4. Bol u stomaku

Kofein može da stimuliše digestivni trakt, što može da dovede do nervoze, mučnine, pa i dijareje. Opet, ovo može da bude vrlo neprijatno i dosadno. Kafa može da odnese sadržaj iz vašeg želuca, ali i da usput napravi ozbiljne probleme.

5. Anksioznost

Ako vas vaša jutarnja radost čini anksioznim i nervoznim umesto mirnim i osvježenim, možda biste mogli da razmislite da prestanete da je pijete ili da se preusmerite na čaj. Simptomi anksioznosti mogu da se pogoršaju ako preterate s kofeinom.

6. Gorušica

Visok nivo kiseline u kafi može da izazove gorušicu i loše varenje kod nekih ljudi. Posjetite svog ljekara i smanjite broj popijenih šoljica kafe dnevno, pa vidite da li se stanje poboljšalo.

7. Nesanica

Kafa može da nas razbudi, ali i da nas udalji od preko nam potrebnog sna. Kofein cirkuliše vašim telom nekoliko sati nakon što ste ga popili i može da utiče na vaše prevrtanje po krevetu u besomučnim pokušajima da utonete u san. Ne pijte kafu prije odlaska u krevet i pokušajte da pomoću čaja od kamilice ublažite svoj nemir.