Rekordan broj zaraženih HIV-om evidentiran je 2014. u Evropi i u središnjoj Aziji, a trećinu među njima čine imigranti, izvijestili su u četvrtak EU i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), ističući potrebu za većim angažmanom i bržim djelovanjem u borbi protiv širenja virusa.

novi lijekovi rak

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stokholmu i SZO iznijeli su podatak o čak 142.000 novih slučajeva, što je najveći broj od kada je bolest osamdesetih godina prošlog vijeka evidentirana na kontinentu.

Samo u Rusiji je 60 odsto ili 85.000 dijagnostikovanih, a u 28 zemalja članica EU i trima državama evropskoga ekonomskog prostora – Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj samo ih je 21 odsto.

Tendencija smanjenja broja inficiranih zabilježena je u zemljama zapadne Evrope.

Oko 31 odsto zaraženih rođeno je van zemalja u kojima im je infekcija dijagnostikovana, a ta je srazmjera najveća u najbogatijim zemljama sevjerne Evrope – na Islandu, u Švedskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Irskoj.

Po podacima SZO i EU, broj migranata – nosilaca HIV-a koji stižu u Evropu, u posljednjih deset godina pao je za 41 odsto, a evropske zemlje veoma uspješno spriječavaju širenje zaraze na sopstvenoj teritoriji.

“S obzirom na to da su izbjeglice i migranti žrtve svojevrsne socijalne izolovanosti u prihvatnim zemljama, veća je mogućnost njihovog rizičnog ponašanja i mogućnost zaraze virusom”, rekla je direktorka SZO za Evropu Suzana Jakab.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve evropske zemlje da o ovom problemu vode računa i da se angažuju na prevenciji i liječenju virusa HIV-a kod svih zaraženih izbjeglica i migranata bez obzira na pravno stanje.

"To je istovremeno najsigurniji način da se zaštiti i stanovništvo zemlje u koju su stigli”, smatra Jakabova.

Način prenosa virusa razlikuje se u zavisnosti od zemlje.

“Za povećanje zaraženih virusom u zemljama istočne Evrope odgovoran je njegov prenos među heteroseksualnim osobama i zaraza virusom kod zavisnika od droge preko inficirane injekcije. U zemljama članicama EU i Evropskog ekonomskog prostora dominanatan način prenosa HIV-a je putem seksualnih odnosa među muškarcima”, navodi se u saopštenju ove dvije institucija.