Integralne žitarice prepune su vlakana za koja je dokazano da spriječavaju razne bolesti – od srčanih, do raka debelog crijeva.

Ugljeni hidrati zitarice

Osim toga, kad je riječ o hrani “za utjehu” ugljeni hidrati su neprevaziđeni i to s razlogom.

Skrobasta hrana vam odagna glad, da energiju i preko potrebnu dozu serotonina. Međutim, posljednjih godina s popularizacijom najpre Atkinsove, a zatim paleo dijete, pali su u nemilost svih koji prate nova naučna otkrića.

Da li treba da se oprostimo od hljeba i testenina? “Ne”, smatra nutricionista Libi Limon.

“Neki ljudi mogu da jedu žitarice bez ikakvih problema. Sve zavisi od vaše individualne sposobnosti da ih varite”, kaže ona.

Žitarice možda imaju lošu reputaciju, ali su zapravo vrlo korisne. Bogate su vitaminima B grupe, gvožđem i kalijumom.

Ipak, nisu sve žitarice iste. Moderne sorte obično su genetski modifikovane, a hljeb koji kupujete najverovatnije je pun aditiva i šećera. Međutim, drevne žitarice poput spelte, orijentalne pšenice, tefa i amaranta su provereno korisne, a i lakše se vare od pomenutih sorti.

Heljda, kinoa i proso zapravo su semenke bogate proteinima i vlaknima.

Ali da li nas ugljeni hidrati goje?

Zapravo, integralne žitarice mogu da vam pomognu da održavate težinu tako što regulišu nivo šećera u krvi i čine vas duže sitim. Naravno, kao i u svemu ostalom, umjerenost je ključ.

“Ugljeni hidrati ne treba da čine više od 60 odsto vašeg dnevnog unosa”, kaže Limonova.

Povrće i voće su takođe ugljeni hidrati, pa zato treba biti umjeren. Za prosječnu osobu koja nema intenzivne treninge preporučuje se jedna do dvije porcije integralnih žitarica dnevno, kaže Limonova.

Inače, jedna porcija u slučaju skuvanih zrna odgovara veličini stisnute pesnice (isto važi i za nekuvanu testeninu), a u slučaju peciva, jednoj kriški hljeba, odnosno polovini kifle ili zemičke.