Jedna glinena pločica koja je pronađena u iskopinama starog Vavilona (današnji Irak) i koja datira iz perioda od oko 700 godina prije naše ere, predstavlja najstariju (i vjerovatno prvu) mapu svijeta koju je čovjek ikada napravio.

najstarija mapa

Na ovoj pločici od gline, za koju se smatra da je iz perioda od prije 2715. godine, tekstualno (klinastim pismom) i specifičnim crtežima - svojevrsnim kartografskim oznakama, prikazani su i opisani tadašnjoj civilizaciji poznati dijelovi svijeta koji su se nalazili van granica starog Vavilonskog carstva.

Iako nevješti i primitivni, crteži i opisi drugih dijelova svijeta sjvedoče da su i u najstarije vrijeme ljudi željeli da spoznaju granice svijeta i da su kroz brojne pohode nastojali da u tome uspiju. Najstariji čarape – prije 2500. godina

najstarije carape

Ove vunene čarape potiču iz starog Egipta i nosile su se sa sandalama. Pronađene su u 19. vijeku, a potiču iz perioda od 300 do 400 godina p.n.e. Interesantno je što su crvene boje. Ispletene su na prilično komplikovan način. Ali nije poznato da li su se nosile svaki dan ili su služile samo za ceremonijalne svrhe. Najstariji novčić – prije 2700. godina

najstariji novcic

Najstariji poznati novčić pronađen je na teritoriji današnje Turske, u istorijskoj regiji Lidiji. Interesantno je i da je napravljen od mješavine zlata i srebra. Čak i tada su ti metali bili priznati kao dragocjeni.