Izrezbareni kamen pronađen u Ukrajini mogao bi da bude najstariji sunčani sat ikada otkriven. Stručnjaci vjeruju da datira iz 1300. godine prije naše ere. Arheolozi smatraju da kamen potiče iz perioda drevne Srubna kulture, koja je živjela između 1200. i 1800. godine prije naše ere. Moguće je da je označavao mjesto groba nekog vladara ili da je služio kao poruka bogovima.

najstariji sat

Sat je pronađen u sklopu velike stijene Larisa Vodolažskaja. Osim linija, vidljiva su i kružna udubljenja koja označavaju sate, postavljena na elipsoidnoj putanji. Najstariji dušek - Prije 77000 godina

Da ljudi nikad nisu voljeli da spavaju na tvrdom, dokazuje iskopina iz Južne Afrike, najstariji poznati dušek, star čak 77 vijekova. Dušek, koji se sastoji od redova trske i trave, pronađen je u oblasti Kva Zulu Natal, na krajnjem jugoistoku afričkog kontinenta. Najstariji vino – Prije 1.755 godina

Flaša je sahranjena uz rimskog plemića, u blizini njemačkog grada Spejer, 350. godine. Ovaj najstariji primjerak vina otkriven je 1867. godine, a prvi ga je analizirao hemičar Kajzer za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Profesor vina Monika Kristman je izjavila: "Mikro-biološki vjerovatno se nije ni pokvarilo i pretpostavljamo da je odličnog ukusa."

Trenutno je izloženo u Pfalz Istorijskom muzeju.