Danas je petak trinaesti, dan koji mnogi smatraju baksuznim, pa tako sve obaveze koje imaju odlažu za neki drugi datum.

petak 13 Primio se kod Srba

Dok naučnici imaju podijeljena mišljenja odakle potiče ovo vjerovanje, gubici svjetske privrede zbog izostanka sa posla ili nedonošenja poslovnih odluka ovog dana mjere se stotinama, pa čak i milijardama dolara.

- Strah od petka trinaestog je relativno novijeg datuma. Smatra se da je u evropsku tradiciju ušao tek u 19. vijeku. Naša zemlja bila je plodno tlo za ovo sujevjerje jer su vjerovanja zasnovana na magiji dio naše tradicije - kaže etnolog Bojan Jovanović i dodaje: - Uvreženo je shvatanje da petak predstavlja loš dan jer simbolizuje kraj nečega, dok je ponedjeljak početak. Sa druge strane, broj 13 je baksuzan jer dolazi poslije broja 12, koji je u više tradicija opisan kao idealan broj. Isus razapet u petak

Baksuzluk petka trinaestog dovodi se i u vezu sa templarima. Na taj dan 1307. godine kralj Filip od Francuske zabranio je djelovanje reda templara i oteo im svu imovinu. Mnoge od njih je mučio i poubijao pod optužbom za jeres.

Takođe, vjeruje se da je Isus razapet u petak, kao i da je, upravo 13. gost - Juda, na posljednjoj večeri, izdao Isusa. Ovog datuma plašile su se i mnoge javne ličnosti, a među njima bio je i američki predsjednik Frenklin Ruzvelt.