Čaj se smatra zdravim napitkom, ali njegovi efekti zavise i od toga koja ste krvna grupa. Zato se i fitoterapeuti rukovode teorijom da čovjek koristi bilje imajući u vidu svoju krvnu grupu, pišu Večernje novosti. caj

Krvna grupa "0"

Osobe koje imaju krvnu grupu 0 su "mjesni" tipovi i trebalo bi da izbjegavaju mlijeko i gluten. Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želudačna kiselina. Čajevi koji se preporučuju osobama sa ovom krvnom grupom su na osnovi đumbira, ženšena, zelenog čaja, peršuna, šipurka. Ne odgovaraju im aloja, kantarion, podbel, kukuruzna svila.

Krvna grupa "A"

To su jako emotivne i analitičke osobe izrazito sklone stresu, zbog čega imaju trajno visoke vrijednosti kortizola, hormona stresa. Čajevi za osobe sa krvnom grupom A su čaj od čistog cvijeta jasmina, mešavina stolisnika, nevena i majčine dušice, zatim od šipurka, kantariona. Ne odgovaraju im čajevi od kiselice i kukuruzne svile.

Krvna grupa "B"

Osobe krvne grupe B najčešće imaju spor metabolizam, sklone su autoimunim bolestima, debljanju, letargiji, hroničnom umoru i neurednom snu. Imaju otporan probavni sistem, ali slabu obranu od bakterija, prije svega ešerihije koli. Trebalo bi da piju zeleni čaj, čaj od zove, peršuna, maslačka, metvice, timijana, majčine dušice. Ne odgovaraju im čajevi od podbela, divizme, lipovog cveta.

Krvna grupa "AB"

Ljudi sa ovom krvnom grupom su intuitivni, nisu skloni stresu, ali imaju smanjen libido. Trebali bi da se fokusiraju na posebne vrste zelenog čaja i srodnih pripravaka, mentu, božur, sandalovinu. Odgovara im i čaj od čička, kamilice, sladića. Idealan izbor čajeva za njih je mješavina vrhunskog zelenog čaja i mente. Za muškarce s krvnom grupom AB posebno se preporučuje mješavina koprive i mente. Ne prijaju ima čajevi od aloje, divizme, rusomače.

Izvor: novosti.rs