Krf (grč. Κέρκυρα /Kerkira/) je drugo po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najljepših grčkih ostrva. Krf leži u Jonskom moru, koje je dio Sredozemnog mora, a sjeverno se spaja sa Jadranskim. Krf je ostrvo izduženog oblika. Ostrvo je izduženo u pravcu sjever-jug oko 64 km, a širine do 20 km. Sjever je najbrdovitiji, središnji dio manje, a jug je više valovit. Obala je razuđena i pravi brojne male zalive, poluostrva, zemljouze, i posebno značajno za privredu brojne male i čiste plaže. Predivne uvale, čisto i bistro more, fenomenalne plaže i mnogobrojni maslinjaci, osnovne su karakteristike ovog ostrva.

ostrvo krf i vido grcka

Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po kćerki riječnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. Druga i vjerovatno tačnija pretpostavka o porijeklu imena vezana je za prevod naziva na grčki, gdje on znači "greben pun vrhova".

ostrvo krf i vido grcka

Klima na ostrvu je sredozemna. Ljeta su topla, ali ne toliko žarka kao na Egejskom moru. Zime su blage sa rijetkim temperaturama ispod 10 stepeni. Posebnost Krfa je veća vlažnost i više padavina. Zbog toga je Krf poznat po svojoj veoma bujnoj vegetaciji. Stoga su Grci ovo ostrvo i nazvali "Zeleno ostrvo", ili "Smaragdno ostrvo".

ostrvo krf i vido grcka

Krf je ostrvo beskrajnih prirodnih ljepota, ostrvo pjesme i muzike, umjetničke inspiracije, kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog. Krf ima fantastične plaže i predivne vidike i nalazi se na zapadu Grčke i najsjevernije je ostrvo u Jonskom moru. Sam grad je poznat po dvije tvrđave i starom gradu smještenom između njih.

ostrvo krf i vido grcka

Životni troškovi na ostrvu se ne razlikuju mnogo od ostatka Evropske unije. U gradu Krfu su cijene malo više u odnosu na ostala mjesta ovoga ostrva.

Turci nikada nisu vladali ovim ostrvom, pa zbog toga ono posjeduje nešto drugačiju atmosferu u odnosu na ostale dijelove Grčke.

Krf je ostrvo koje će vas obradovati svojom dobrodošlicom. Više od milion gostiju posjeti ovo ostrvo tokom godine, a zato je dobrim dijelom zaslužna i ljubaznost Krfljana, posebno ljubaznim prema Srbima.

Skoro sve lepote ovog čarobnog ostrva videćete u ovom videu:
[embed]

[/embed]

Na nekoliko minuta vožnje čamcem od grada Krfa nalazi se ostrvo Vido.

ostrvo krf i vido grcka Pogled iz grada Krfa na ostrvo Vido

ostrvo krf i vido grcka

ostrvo krf i vido grcka Luka na Vidu

ostrvo krf i vido grcka Pogled sa ostrva Vido na grad Krf

ostrvo krf i vido grcka Plaža na Vidu