Nekoliko miliona ljudi svake godine umre od izliječivog oblika raka jer ti pacijenti nemaju pristup radioterapiji ili hirurgiji, navodi se u novom broju medicinskog časopisa „Lancet Oncology” objavljenom danas u Parizu.

izlijecivi rak

Onkolozi su na nedavno održanom kongresu u Beču naveli da više od jedne četvrtine pacijenata oboljelih od raka nema pristup "bezbjednom hirurškom zahvatu" u svijetu.

"Novi podaci ukazuju da više od jedne četvrtine pacijenata s niskim prihodima nema pristup hirurgiji za liječenje raka", izjavio je britanski onkolog Ričard Saliven.

Druga komisija, ustanovljena da procijeni pristup pacijenata zračenju, navela je da od 40 do 60 odsto od 12 miliona oboljelih od raka nema pristup tom vidu liječenja kancera, među kojima su rak dojke, prostate i pluća.

Svake godine u svijetu ima 15 miliona novih onkoloških pacijenata i očekuje se da će se taj broj povećati na 22 miliona do 2030. godine.

Od tog broja oko 80 odsto slučajeva raka je izliječivo hirurškim putem, naveli su stručnjaci i dodali da oko 60 odsto može da bude liječeno radioterapijom.