Mnogi od nas ne puše i misle kako je to znak zdravog života, ali istovremeno zanemarujemo ostale, na oko bezopasne, navike koje štete našem zdravlju u istoj mjeri kao što to radi i pušenje.

Pusenje

Razlika je samo u ‘mehanizmu’ dugoročnog uticaja na telo i organizam.

1. Dugotrajno sjedenje

Čak i uz redovno vježbanje, svakodnevno sjedenje (npr. na poslu) izuzetno šteti našem tijelu.

2. Previše mesa i sira u ishrani

Ovo će teško pasti svim gurmanima, ali svoju ishanu ne smijete temeljiti na ove dvije namirnice, koliko god ih voljeli. U našim krajevima i dalje postoji uvjerenje da obrok bez mesa nije kompletan, ali to nije istina.

3. Kuvanje na plinskom šporetu

Za razliku od električnog šporeta, plinski ima jednu manu. Kada kuvate, dobijate dodatnu dozu ugljen monoksida, azotnog dioksida i formaldehida, tri zagađivača koje udišete i prilikom pasivnog pušenja.

4. Odlazak u solarijum

Stalno se štitimo od sunca, a zaboravljamo da ni ono ‘vještačko’ nije dobro za nas. Bez obzira na to što se solarijum često reklamira kao ‘najsigurnije sunčanje’, to je samo marketinški trik. Naučite da volite sopstvenu kožu bez obzira na to kakva je jer je to zdravija opcija. Ako joj želite podariti sjaj, jedite hranu bogatu karotenom.

5. Hronična neispavanost

Svom organizmu moramo osigurati minimalno šest do sedam sati sna svaki dan kako bismo izbjegli visoki pritisak, bolesti srca i mnoge druge zdravstvene probleme.

Umor nije normalna pojava i nemojte se navikavati na nju. Ako je potrebno, iz korijena promijenite svoje životne navike kako biste osigurali dovoljno sna.