Kako se simbol sreće, stvaralaštva i sunca pretvorio u ZNAK ZLA

Izvor: blic.rs Foto: blic.rs
TREBINJELIVE 16. 09. 2015. - 20:11h

Svastika je važan simbol u drevnim i savremenim religijama, koji, između ostalog, označava dobru sreću, beskrajno stvaralaštvo i nepobjedivo izlazeće sunce.

Svastika

Krajem 19. vijeka njemački arheolog Hajnrih Šliman istraživao je Hisarlik u Turskoj, vjerujući da se na tom mjestu nalazila Troja.

On je tada na brojnim artefaktima našao simbol koji ga je neodoljivo podsjetio na šare na njemačkoj grnčariji iz šestog vijeka, i iznio stav da je riječ o važnom i univerzalnom preistorijskom vjerskom simbolu.

Na nesreću, neki teoretičari i nacionalisti u tek ujedinjenoj Njemačkoj otišli su korak dalje.

Oni su tvrdili da prisustvo svastike širom Evrope i Azije govori u prilog ideji o drevnoj arijevskoj vladajućoj rasi.

Već početkom 20-ih godina, kukasti krst je usvojen kao simbol Nemačkog Carstva.

Na taj način je postao neodvojivo povezan sa ideologijom mržnje, dok je na Istoku sveti simbol, sveprisutan u budističkom i hinduističkom svijetu.

TAGOVI:

Komentari

Symbol kukasti krst je nadjen u Vinci i drugim praistorijskim nalazistima po Srbiji (npr Lepenski Vir), star nekolike hiljade godina (Vincanska kultura). Tako da je to stari srpski simbol, uz njega se nalazilo staro srpsko pismo („Srbica“), sa slovima od kojih u danasnjoj srpskoj cirilici ima preko 20 (ili 25) slova. Treba o tome uciti iz predavanja (i TV gostovanja) Dr. Jovana I. Deretica, ima ih dosta na YouTube.
Dr Deretic je ovim povodom rekao:
„Nemci mogu biti Arijevci samo onoliko koliko su Srbi“ (tj onoliko koliko srpskog elementa imaju u sebi, mnogi danasnji Nijemci su germanizovani Srbi, koje su (kasnije) zvali Sloveni, Vendi itd.

Odgovori

Tačno je simbol kukasti krst se javlja prvi put u Vinčačkoj kulturi( 5.500 do 4.000 godina p.n. ere). To je srpski simbol boga sunca. Uzgred, ne pojavljuje se u Lepenskom viru, koji je stariji od Vinče. Pošto je korišćen kao religijsko simbol davno se više ne koristi kod nas, jer smo već u prvom vijeku n.e. prihvatili hrišćanstvo.
Hitlerov simbol se zove svastika jer je okrenut kao lik u ogledalu. Arijevci (Srbi) su ga prilikom svojih odlazaka i osvajanja Azije tamo odnijeli. I danas se u Aziji često može vidjeti, ali se upotrebljava samo u religiozne svrhe.
A Germani zaista imaju veze sa Arijevcima, jer su oni velikom većinom germanizovani Srbi.Pa samo tako i imaju vezu sa Arijevcima. Pročitajte knjigu Slovenska Germanija Ive Vukčevića.
Još jedan za nas bitan simbol potiče iz Vinčačke(Srpske) kulture. To je takozvana četiri S. Mnogi Srbi i ne znaju šta taj simbol predstavlja. To je Srpska podjela neba na četiri godišnja doba, i tako nastade krst. A ono nisu četiri S nego, četiri mlada Mjeseca simboli plodnosti kod starih Srba. Simbol je nastao kao želja da sva godišnja doba budu plodna.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja