Naučnici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim prehrambenim proizvodima poput margarina i rafinisanih ulja nemaju nikakav pozitivan uticaj na zdravlje čoveka, naprotiv.

Jaje

Njihova konzumacija za trećinu povećava rizik od iznenadne i preuranjene smrti.

Međutim, za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline kojih ima u namirnicama životinjskog porijekla poput mlijeka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara niti dijabetesa tipa 2, a zbog njih nema ni rizika od prevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje.

Iako britanska vlada građanima uveliko savjetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi se smanjio broj oboljelih od srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u “British Medical” žurnalu demantuje njihovu štetnost o kojoj se do sada naveliko govorilo.

Rasel de Souza, asistent na odjeljenju kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom Univerzitetu McMaster, koji je rukovodio ovim istraživanjem, potvrdio je da transmasne kiseline izuzetno loše utiču na zdravlje, međutim tvrdi da to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama.

Naučnici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tome u kojoj mjeri su ova dva tipa masnoća rizična za zdravlje čovjeka.

Oni su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda (maslac, kajmak, pavlaka) i crvenog mesa i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara.

S druge strane, došli su do zaključka da transmasne kiseline (margarin, suhomesnati proizvodi, rafinisana ulja/pržena hrana, pekarski proizvodi, pice i kupovni keks) za 28 odsto povećavaju šanse za smrtnost od koronarnih bolesti, odnosno da osobe koje ih konzumiraju imaju za 21 odsto veće šanse za razvoj srčanih i oboljenja krvnih sudova.