U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, Gradski odbor Trebinje i Kulturnog centra Trebinje, danas je na platou ispred Doma kulture priređen „Miting savremene srpske poezije – Glas istoka“, a povodom krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama.

prosvjeta miting savremene srpske poezije

U programu posvećenom savremenim srpskim pjesnicima i književnim stvaraocima Republike Srpske učestvovali su članovi književne zajednice „Jovan Dučić“ iz Trebinja, književnog kluba „Jovan Dučić “ iz Bijeljine, književnog kluba „Luča“ iz Vlasenice i književnog kluba „Savovanje“ iz Šamca, te pjesnici sa Kosova i Metohije.

Prema triječima Rajka Tanasijevića, sekretara trebinjske Prosvjete, namjera je da ova pjesnička manifestacija preraste u tradicionalnu, i da se održava uvijek na Preobraženje Gospodnje, kada je krsna slava grada Trebinja i Sabornog hrama.

„Ovoga puta su danas u Trebinju svoje stihove kazivali pjesnici iz istočnog dijela Republike Srpske i pjesnici sa Kosova i Metohije, a nadam se da će se narednih godina, u Trebinju, za Sveto Preobraženje Gospodnje okupljati pjesnici sa svih prostora gdje Srbi žive“, rekao je Tanasijević.

U ime književne zajednice „Jovan Dučić“ iz Trebinja i Srpskog prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Trebinje nastupili su pjesnici: Radoslav Milošević i Rajko Tanasijević; u ime književnog kluba „Jovan Dučić“ Bijeljina nastupili su pjesnici: Zdravko Zgonjanin, Borislav Gavrić, Radmila Đokić, Božo Božić, Stanko Isaković, Jelenko Ivanović, Radmila Tomić, Anđelko Jerenić, Milovan Musić, Jelina Đurković i Momčilo Koprivica; u ime književnog kluba „Luča“ Vlasenica nastupio je pjesnik Aćim Todorović, a u ime književnog kluba „Savovanje“ Šamac nastupio je pjesnik Ilija Pavlović. Od pjesnika sa Kosova i Metohije svoje stihove su kazivali: Vidosava Arsenijević, Miomir Jovanović, Ratko Popović i Milan Mihajlović.
Druženje sa pjesnicima na „Pjesničkom podnevu“ organizovano je danas u amfiteatru Hercegovačke Gračanice.

prosvjeta miting savremene srpske poezije