Kada birate pastu, razmišljate o cijeni, pakovanju i tome ima li efekat izbjeljivanja, zar ne? Ipak, to nije dovoljno – sastav je daleko važniji! pasta za zube

Prvo pravilo

Osim ako nemate osjetljive zube i desni, jedini sastojak koji vam treba je fluorid.

Prema podacima Fondacije za dentalno zdravlje Velike Britanije, vaša pasta za zube treba da sadrži 1.350-1.500 dijelova po milionu koji bi štitili gleđ od kamenca i kiseline.

Ako je osjetljivost vaš problem, onda će vam pomoći sastojak stroncijum-hlorid, koji će blokirati i ublažiti bol. Izbeljivanje zuba pastom

Televizijske reklame za paste za zube apeluju da svi proizvodi uspješno izbjeljuju zube i da će vam njihovim korišćenjem, osmijeh biti blistav i bijel. Međutim, paste ne mogu da mijenjaju vašu osnovnu boju, za to vam je potreban stomatolog.

Umjesto paste, isperite zube sodom bikarbonom i primetićete da su vam zubi bjelji nego ranije.

Nije sve u lijepom mirisu

Ako se od vašeg daha, kolege u kancelariji trzaju, pokušajte sa pastom koja nema poseban miris, ali sadrži antibakterijsku supstancu trikolsan. I ne zaboravite da istrljate i jezik, jer se dosta bakterija krije na vašem jeziku.

Više pjene ne znači bolji efekat

Paste za zube stvaraju pjenu zahvaljujući natrijum dodecil sulfatu, koji funkcioniše kao sapunica koja spira nečistoće nakon obroka. Međutim, ona može da bude povezana i sa čirevima u ustima, koji se stvaraju ljudima sa osjetljivim desnima.

Ako vam ovo zvuči poznato, kupite pastu koja ne sadrži natrijum dodecil sulfat, kako biste održali svoje usne u vrhunskoj formi.

Pazite na grumuljice

Grumuljice u pastama se stvaraju zahvaljujući hidratisanom silicijumom-oksidu, abrazivu koji se koristi u borbi protiv kamenca.

Čuvajte se brendova koji obećavaju da eliminišu teške mrlje, jer često sadrže čvrste grumuljice koji mogu da oštete gleđ.