Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da do donošenja odluke Ustavnog suda Srpske o referendumu postoji prostor za razgovor o rješavanju spornih pitanja u vezi sa pravosuđem na nivou BiH, te dodao da je nakon isteka tog roka plebiscit jedini put kojim se može ići.

milorad dodik

Iako je jasno precizirao četiri pitanja kao uslove za otvaranje razgovora,
predsjednik Srpske ističe da još nisu ostvareni posebni kontakti sa onima koji osporavaju referendum.

"Očigledno je da se čekalo kako će reagovati Vijeće naroda Republike Srpske, odnosno predstavnici Bošnjaka u toj instituciji. Nakon njihove odluke da ulože veto, situacija je sada proceduralno mnogo jasnija", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Na pitanje do kada će Srpska čekati na ponudu za razgovor u vezi sa rješavanjem spornih pitanja, Dodik je rekao da postoje procedure.

"Zbog bošnjačkog veta očigledno je da će konačnu odluku o referendumu donijeti Ustavni sud Republike Srpske. Čim dođe do pravosnažnosti odluke, koju potvrđuje Ustavni sud Srpske, prve nedjelje nakon isteka 50 dana se održava referendum", rekao je Dodik.

Govoreći o podršci za referendum koja je stigla iz Rusije, Dodik je istakao da su Rusi godinama unazad osporavali nasilje koje su provodili visoki predstavnici.

"Referendum je odluka Narodne skupštine Srpske i to nije stvar koja se desila iznenada ili je nečiji hir. To je pitanje uporne političke borbe za prava Srpske koja su ranije dobijena, a oteta nasiljem visokih predstavnika", naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocjenjuje da visoki predstavnik nema ništa drugo osim da prijeti.

"Pozivam visokog predstavnika da citira član Ustava i Dejtonskog sporazuma koji je prekršen ovim referendumom. Naravno da nema tog člana, jer pravosuđe pripada entitetima i on to savršeno dobro zna. Jedino što može da uradi je da svoje nasilje odbrani novim nasiljem kojim u posljednje vrijeme prijeti", poručio je Dodik.

Podsjetivši da je Srpska još prije četiri godine istakla četiri ključna pitanja u vezi sa provosuđem na nivou BiH koja treba usaglasiti sa ustavom i Dejtonskim sporazumom, Dodik je naveo da ti problemi ni danas nisu riješeni, iako je Srpska sa čelnicima EU dogovorila otvaranje strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Predsjednik Srpske ističe da je zbog toga u Narodnoj skupštini donesena odluka o raspisivanju referenduma o zakonima koju su nametnili visoki predstavnici, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Cilj referenduma je da to konačno bude urađeno, da stvari budu dovedene u saglasnost sa Ustavom i Dejtonom i da se obezbijedi saglasnost entiteta za pravosuđe BiH. Spremni smo da o tome razgovaramo, ali nismo spremni da prihvatimo degradiranje pravosuđa Srpske i da se omalovažavaju zločini nad Srbima", rekao je Dodik.