Prateći medije u Srbiji koji stoje iza predsjednika Aleksandra Vučića, čini se da je Balkan na rubu rata, a Srbija mučenička žrtva, piše u opširnom tekstu zagrebački Jutarnji list.

vucic-dodik.jpg

Milorad Dodik prijeti otcjepljenjem Republike Srpske, u Crnoj Gori ne prestaju protesti Srba zbog crkvene imovine, a na Kosovu se napetost ne smanjuje, navodi list i pita se širi li se, ponovo, jugozapadnim Balkanom "zadah zlokobnih devedesetih" i stoji li iza svega toga predsjednik Vučić, koji je, kako tvrdi, "shvatio da vrijeme curi te podgrejavajući miloševićevske planove želi krenuti u završnu bitku za zemlje i teritorije na koje pikira poput zalutalog u vremenu i prostoru".

List ocjenjuje da se, prateći većinu medija u Srbiji, čini da je Balkan na rubu rata i ratova, da je Srbija ponovno mučenička žrtva, iako je, kako tvrdi autor, upetljana kao logističar u sve krize koje ovih dana potresaju istočne dijelove bivše Jugoslavije.

Već skoro dva mjeseca u Crnoj Gori traju protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji su tamošnji Srbi shvatili kao atak na svoj identitet, a zapravo se, tvrdi Jutarnji list, radi o tome "da Vučić gubi uticaj na području koje smatra “srpskim” i, kako navodi list, u panici shvata da se politika na koju se on oslanja novog ujedinjavanja Srba neumitno topi".

Autor ocjenjuje da istovremeno s protestnim litijama u Crnoj Gori, Milorad Dodik izaziva novu krizu u BiH, ponovno prijeteći njenim razbijanjem i osamostaljenjem Republike Srpske.

Jutarnji dodaje i da su Milorad Dodik i Andrija Mandić, lideri Srba iz BiH, odnosno Crne Gore, bili na sastanku s Vučićem koji im je pružio podršku, jer je stao iza Republike Srpske i “našeg naroda u Crnoj Gori”, pridajući sebi, kako tvrdi list, poziciju “patrijarha” svih Srba, kao nekad Milošević.

List ocjenjuje i da je pozicija Vučića “štitim interese Srbije i svih Srba” koju stalno ponavlja, zapravo, kako tvrde, "prilično opasna po region, ali i same Srbe, podsjetimo li se postmiloševićevskih vremena".