Krastavci u sebi sadrže većinu vitamina potrebnih za zdravlje organizma. Samo jedan krastavac u sebi sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu, vitamin C, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink, a pored toga veoma je siromašan kad su u pitanju kalorije.

krastavci zdravlje

Krastavac je bogat izvor vitamina B

Zato, ne propustite da svaki dan unesete svjež krastavac u organizam. Iskoristite sezonu ovog povrća i organizam počastite vitaminom B.

Hidrira tijelo i eliminiše toksine jer 95 odsto krastavca čini voda

Ovo povrće sadrži najviše vitamina koje je organizmu potrebno za svaki dan. Nemojte ga ljuštiti jer se u kori krastavca nalazi najviše vitamina C - 10 odsto od preporučene dnevne doze koju bi trebalo svakodnevno unositi u organizam.

Dobar je za kožu i kosu

Pomaže prilikom opekotina od sunca i iritacija na koži. Oljuštite ga i kožu krastavca stavite na upaljena mjesta, pa će njegova protivupalna svojstva ubrzo ublažiti upalu. Zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, potpomaže brži rast kose.

Ukoliko imate problema sa kosom, trk do pijace. Takođe, isjeckajte krastavac na kolutove i rasporedite po licu. Na taj način ćete prirodno i lako očistiti kožu zahvaljujući mineralnim solima u sastavu ovog povrća.

Djeluje kao lijek i preventiva mnogih bolesti

Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i materice. Liječi dijabetes, redukuje holesterol i drži pod kontrolom krvni pritisak. Naime, sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa kako bi proizvodile insulin, pa je izuzetno dobar za dijabetičare.

Kalijum koji je sadržan u krastavcu pomaže kod regulisanja krvnog pritiska i preporučuje se osobama sa povišenim pritiskom da ga uvrste u svakodnevnu ishranu.

Pomaže kod mršavljenja i varenja

Dnevna potrošnja krastavca može se smatrati kao značajan korak ka postizanju bolje linije tijela. Preporučuje se svima koji pokušavaju da smršaju jer sadrži dosta vode u sebi i dijetalnih vlakana koji oslobađaju telo od toksina.

Ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom, krastavac vam može pomoći

Držite kolut krastavca u ustima 30 sekundi i pomoći će uništavanju bakterija u usnoj dublji koje izazivaju loš zadah.

Pomaže u skidanju celulita

Dakle, znamo da se kod borbe sa celulitom preporučuje unošenje što veće količine vode na dnevnom nivou. Kao što smo već pomenuli, krastavac je i više nego bogat vodom, pa konzumiranjem ovog povrća podstičete izlučivanje vode iz organizma i izbacivanje toksina. Pomaže i kod kamena u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Krastavac sadrži kalijum

Posebno izraženo prisustvo kalijuma u krastavcu, korisno je u vrelim letnjim danima kada se pojačano znojite, a poznato je da se tijelo kalijuma oslobađa upravo prilikom znojenja.