Poznato je da se HIV virus i sifilis prenose s majke na dijete, a Kuba je prva zemlja na svijetu koje je uspjela tome da stane na kraj.

novi lijekovi rak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozdravila “jedno od najvećih mogućih zdravstvenih dostignuća i da je to važan korak ka tome da među budućim generacijama više ne bude HIV-a”.

– Ovaj dan treba da slavimo i ovo je veliki dan za Kubu, kao i za djecu i za porodice širom svijeta – rekao je Mišel Sidibe iz Ujedinjenuh Nacija i dodao:  - Ovo dostignuće je dokaz da je moguće da se zauvek oslobodimo SIDE i očekujemo da Kuba bude među prvim zemljama koja će ovu bolest iskoreniti među decom.

Tokom 2013. samo dvoje djece je rođeno sa HIV virusom i samo petoro sa sifilisom.

Kuba je dokazala da je moguće postići zdravstvene ciljeve i na opštem planu, čak i kada je izazov ovako velik – rekla je Karisa Etjen, direktorka PAHO (Pan American Health Organization).

Kubanska vlada smatra da je pravo na besplatno liječenje jedno od najvećih dostignuća revolucije iz 1959. godine. Međutim, Kubanci se žale da je kvalitet zdravstvene njege opao poslije pada Sovjetskog saveza 1991. godine.

PAHO i WHO zato kreditiraju Kubu kako bi pomogle da se poboljšaju zdravstvena nega trudnica u toj zemlji, testiranje na HIV i sifilis i tretmani za majke koje imaju ove bolesti.