KAKO SMO SE PROVELI U MAĐARSKOJ Učenici škole Cerovac na ekskurziji u Budimpešti

Sponzorisani članak
TREBINJELIVE 01. 07. 2015. - 13:01h

Ove godine škola Cerovac je povela svoje učenike iz Trebinja i Gacka na ljetnu ekskurziju put Mađarske, u Budimpeštu, u jedan od najljepših gradova Evrope. Putovanje, na koje su krenuli 25. juna, organizovali su u saradnji sa njihovim dugogodišnjim partnerom, preduzećem Friend Travel iz Trebinja.

ekskurzija cerovac budimpesta

Obišli smo mnogo toga, a nabrojaćemo samo ponešto jer zaista, sve što nam se dopalo i u čemu smo uživali, teško da bi moglo da stane u jedan novinski članak.

Tokom početnog, panoramskog razgledanja grada, upoznali smo se sa glavnim znamenitostima Budimpešte i zahvaljujući našem vodiču uspješno smo se orjentisali u vremenu i prostoru i stekli početnu sliku o bitnim istorijskim i geografskim činjenicama.

Na budimskoj strani, obišli smo dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gdje se nalazi nekadašnja rezidencija mađarskih kraljeva, Budimski dvorac. S njegovog vidikovca smo imali pravi kraljevski pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši, Lančani most. U blizini Budimskog dvorca nalazi se i Matijaševa crkva, kao i Ribarska tvrđava koju čini predivan kompleks sa sedam bijelih tornjeva.

U Budimu se takođe nalazi i zgrada Parlamenta koja dominira gradom. Nju smo obišli zajedno sa manjom grupom Engleza. Vodič nam je na engleskom jeziku ispričao mnogo interesantnih činjenica koje uopšte nisu bile suvoparne, naprotiv, bilo je veoma interesantno i razumijeli smo ga uprkos akcentu i malo jačem vokabularu. Vozeći se bulevarom Andraši, koji neumoljivo očarava sve prolaznike prelijepim fasadama i baštama kojima se diče mnogobrojne vile, ambasade i muzeji, stigli smo do Trga heroja kojim dominira milenijumski spomenik koji je podignut povodom hiljadugodišnjice dolaska Mađara u ove krajeve.

Vidjeli smo i crkvu Svetog Stefana, koja je, ujedno, i najveći hrišćanski hram u Mađarskoj, sa najvećim, devet tona teškim crkvenim zvonom. Budimpešta ima i najveću sinagogu u Evropi (drugu u svijetu poslije njujorške), ali i najstariju evropsku metro-stanicu kojom smo se, naravno, provozali. A provozali smo se i na poznatom točku, Budapest Eye, sa koga se pruža veličanstven pogled na cijeli grad.

ekskurzija cerovac budimpesta

Nakon što smo obišli gradske znamenitosti, opustili smo u u noćnoj vožnji brodom po Dunavu, ali tome je prethodio jedan relaksirajući šoping u ulici Vaci, koja je najljepša ulica u Budimpešti i rezervisana je isključivo za pješake. Stigli smo da posjetimo i Tropikarijum gdje smo izbliza vidjeli krokodile, razne vrste riba i zmija.

Posjetili smo i Sent Andreju, mjesto pored Budimpešte koje je tokom 16. vijeka postalo centar Srba u Mađarskoj, obišli Srpsku pravoslavnu crkvu – Beogradsku crkvu, sjedište eparhije Budimske, kao i kuću Vuka Karadžića. Morali smo malo da svratimo i u Muzej marcipana, takva slatka prilika se ne propušta.

Još mnogo toga smo vidjeli i naučili. Uživamo listajući fotografije iz naše Galerije i prepričavamo događaje trudeći se da zapamtimo što više detalja sa ovog poučnog i ugodnog putovanja u grad koji zovu „Kraljicom Dunava“.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja