Malo vas boli zglob, pecka grlo ili suze oči zbog alergije na polen. Mislite da nije ništa, ali naučnici su otkrili da su ove boljke u korijenu onih koje nas najčešće ubijaju.

mozak trpi od toksina

Zapaljenja se povezuju sa srčanim udarom, dijabetesom i moždanim udarom, kao i sa mnogim vrstama kancera.

"Čak i bolesti za koje smo mislili da su genetske kao što je demencija imaju bitan korijen u zapaljenjima" rekao je Pol Morgan za Univerziteta u Kardifu.

Zapaljenja proističu iz normalne reakcije našeg organizma na bolest. On se tako brani i imuni sistem napada prijetnju. Naš imuni sistem tada ispušta hemikalije koje ubijaju bakterije i viruse. Ali ukoliko ovo potraje mogu i nas.

Titrajuće upale koje traju mjesecima, jer "nisu ništa strašno", slabe organizam a da toga nismo ni svjesni. Tako se oštećuju tkiva i slabi otpornost organizma na mnogo ozbiljnije bolesti.

Dugo je poznato da upala desni može da ošteti srce, a dugotrajna infekcija na materici učini tkivo podložnijim razvoju kancera.

"Duge upale mogu i da oštete mozak jer se u njemu luče toksini, pa to utiče i na promjene raspoloženja jer se smanjuje količina serotonina odgovornog za dobro raspoloženje", kaže Golam Kandaker, psihijatar sa Kembridža.

Iako aspirin i ibuprofen mogu da zaustave upalu, njihovo dugotrajno korišćenje može da dovede do krvarenja želuca. Zato doktori savjetuju da ukoliko patite od upala to redovno kontrolišete i prilagodite ishranu i način života kako biste spriječili veće posljedice.