SIMBOLI ČOVJEČANSTVA Koliko bi danas koštala izgradnja piramida i Koloseuma?

Izvor: b92.net Foto: b.92.net
TREBINJELIVE 13. 06. 2015. - 9:03h

Iako su danas prepoznatljivi kao simboli čovječanstva, često se zaboravlja koliko je vremena, truda i sredstava bilo potrebno da bi se sagradili momumenti kao što su Velika piramida ili Koloseum u Rimu.

Piramide giza

Poznate građevine koje su danas svjetske atrakcije građene su kada je bilo mnogo teže obezbijediti materijale i ljudstvo.

„Dejli mejl“ je otkrio koliko bi danas koštalo da se izgrade takve građevine, i očekivano, najskuplja bi bila izgradnja Velike piramide u Gizi, koja bi koštala nešto preko 777 miliona evra.

Samo materijal za gradnju piramide bi koštao skoro 690 miliona evra. Originalna piramida je građena skoro 30 godina i gradile su je desetine hiljada ljudi. Danas bi bilo potrebno 600 radnika, za čije plate bi trebalo izdvojiti preko 35 miliona, i 53 miliona za dizalice, što zajedno sa krečnjakom košta preko 777 miliona evra.

Koloseum u Rimu je izgrađen za 10 godina, a danas bi koštao 336 miliona evra. Materijal od kog je napravljen (travertin) koštao bi 143 miliona.

Ajfelova kula bi danas koštala preko 27 miliona evra, a prvobitno je bilo potrebno dvije godine da se napravi. Danas bi materijali bili relativno jeftini, najviše bi koštala boja, i to preko pola miliona evra.

Krivi toranj u Pizi bi koštao 3,6 miliona, od čega bi preko 2,5 miliona otišlo na nabavku bijelog mermera od kog je građen.

Impozantna statua Hrista u Rio de Žaneiru bi danas koštala nešto preko 1,2 miliona evra, a Kip slobode u Njujorku malo preko milion evra.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja