Mladi zeleni orasi imaju dosta vitamina C, joda i mnogo drugih vitamina, a njihov sirup s medom se u narodu često daje bolesnicima, slabašnoj djeci i anemičnim osobama.

Zeleni orasi sa medom

Ova moćna kombinacija uspostavlja fizičku i energetsku ravnotežu, povećava hormonsku aktivnost, odlično djeluje kod svih problema sa štitnom žlijezdom, pomaže obnovu ćelija i neutrališe delovanje otrova.

Mladi zeleni orasi (Juglandis Immature fructus) imaju dosta vitamina C, joda i mnogo drugih vitamina, a njihov sirup s medom se u narodu često daje bolesnicima, slabašnoj djeci i anemičnim osobama.

Mladi zeleni orasi pomješani s medom imaju pozitivan efekat u slučaju slabokrvnosti i pomažu u pročišćavanju jetre želuca i krvi.

Odlični su i kod problema u radu štitne žlijezde, za bolesti grla i respiratornog sistema, posebno kod bronhitisa, povećavaju imunitet, pomažu kod tegoba uzrokovanih klimaksom, gojaznosti i hroničnih respiratornih bolesti.

Sastojci: 40 mladih zelenih oraha u kori, 1 kg kvalitetnog meda

Priprema: Mlade orahe oprati, osušiti, pa ih isjeći na četvrtine i staviti u teglu, a zatim preliti medom. Prilikom sječenja, najbolje je da koristite rukavice, jer će vam prsti biti crni. Teglu dobro zatvorite dobro i pustite da odstoji mjesec dana na suncu. Promućkajte povremeno.

Kada orasi odstoje u tegli, oni puste svoj ljekoviti sok u med, med se razridi na taj način i dobije tamnu boju. Orahe izvadite, a ovaj sirup je ono što pijete. Držite na hladnom i tamnom mjestu.

Konzumacija: Uzima se po jedna kašičica dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.