Medicinski udžbenici moraće da budu izmjenjeni, jer su američki naučnici otkrili "sistem žila" koji direktno povezuje mozak sa odbrambenim mehanizmom organizma!

Mozak sistem zila

Ovo otkriće moglo bi da ima veliku važnost pri liječenju brojnih bolesti - od autizma do "Alchajmera" i multiple skleroze.

Naučni tim sa Univerziteta u Virdžiniji ističe da otkriće dokazuje kako je mozak, poput svakog drugog tkiva, povezan sa "perifernim odbrambenim sistemom preko limfnog sistema".

Dr Kevin Li smatra da je neophodno promijeniti udžbenike, jer se radi o otkriću struktura u tijelu za koje se do sada nije znalo.

"Mislio sam da je tijelo već `mapirano` i da su otkrića dovršena negdje sredinom prošlog vijeka, ali sada vidimo da nije tako", navodi Li.

Novi sistem u organizmu pronađen je tako što su naučnici razvili posebnu metodu postavljanja "meninga miševa" /membrana koje prekrivaju mozak/ na mikroskopske preparate radi istraživanja.

Posmatrajući preparate, uočili su odbrambene ćelije raspoređene u tokovima koji su bili nalik na sistem žila.

Otkriće otvara brojna pitanja, poput ključnog: Kako funkcioniše mozak, a kako bolesti koje ga napadaju, poput autizma, multiple skleroze i "Alchajmera".

Kod "Alchajmera" u mozgu se skupljaju velike grudvice proteina, a ljekari sada veruju da je razlog tome činjenica da ih upravo otkriveni sistem žila ne uklanja dovoljno efikasno - prenose medicinski časopisi.