Ništa ljepše od toplog ljetnjeg dana, pogotovo ako imate vremena da sjednete u neku predivnu baštu, naručite omiljeno piće sa dosta leda i uživate u osvježenju. led u picu

Koliko god primamljivo bilo, upravo te kockice leda koja tako osvježavaju kriju ne tako prijatne činjenice. Nakon što ovo proičitate, dva puta ćete razmisliti da li ih zaista želite u svom piću. PLESAN 

Možda i najveći problem je plesan koja se često nalazi u mašinama za led. Ovaj problem nastaje kada se zamrzivač ili mašina za led često otvara i zatvara, a vlažna mjesta podstiču razmnožavanje gljivica i plesni. Na čak deset odsto leda nalaze se ostaci buđi i kandide.

BAKTERIJE 

Dovoljna je veoma mala količina kontaminirane vode, da bi i led bio zagađen. Često su to male količine mikroorganizama koje ne mogu da izazovu veće zdravstvene probleme, ali u nekim uzorcima pronađene su ešerihija koli, heliko bakterija i listerija. Ukoliko sami pravite led, nakon svake upotrebe posudice za led dobro operite, zatim osušite pa ponovo upotrebljavajte kako bi smanjili mogućnost zaraze.

FEKALIJE 

Mnogi ljudi nisu ni svjesni loše higijene i opasnosti koja ona sa sobom nosi. U Americi je jedan 15-godišnji dječak preminuo nakon što se zarazio kontaminiranim kockicama leda. Ako barmen nije oprao ruke, vi zasigurno nećete ništa primjetiti u svom piću i nećete ni biti svjesni opasnosti kockica leda koje se nalaze u njemu.