Shvatite ovo ozbiljno! Samo jedna konzerva energetskog napitka na dan može mlad organizam da dovede do ubrzanog lupanja srca, a u ne tako rijetkim slučajevima čak i do srčanog udara.

limenke energetska pica stetnosti

Mnogi šestogodišnjaci već su probali neko od energetskih pića. Problem je u tome što ona sadrže kofein i druge štetne sastojke, koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Primjera radi, 50 miligrama kofeina je doza koja može ne samo da otruje, već i da ubije tako mlad organizam, a samo jedna konzerva energetskih napitaka ima više od toga. Zato, ljekari upozoravaju roditelje da obrate pažnju na to šta njihova djeca jedu i piju.

Opasnost je veća ako dijete ili odrasli već ima šum na srcu ili neki neregistrovani zdravstveni problem, ali čak i potpuno zdrava osoba može da strada od ovakvih pića, što su potvrdila istraživanja kardiologa iz Madrida.

Nisu rijetki slučajevi da su trinaestogodišnji dječaci, koji se aktivno bave sportom, kad bi se tokom ili nakon treninga okrijepili energetskim napitkom – nekoliko sati kasnije završio u hitnoj pomoći sa simptomima srčanog udara.

U posljednje tri godine, samo u Americi, više od 2.000 djece, koja imaju manje od šest godina, završilo je u bolnici uslijed trovanja nekim od energetskih pića. Simptomi su bili ozbiljni proremećaji rada srca, kao što je aritmija, i neurološki problemi.

Profesor Stiven Lipšulc, načelnik pedijatrije u “Children’s Hospital of Michigan” u Detroitu, rekao je da većina energetskih pića sadrži dovoljno kofeina da izazove ozbiljne probleme kod djece.

Energetska pića su veliki problem. Ljudi obično misle da ih najviše konzumiraju tinejdžeri i mladi, ali otkrili smo da polovina slučajeva trovanja nastaje kod djece mlađe od šest godina koja su, zbog nepažnje, popila energetsko piće – rekao je Lipšulc.

Na većini energetskih pića piše da nisu pogodna za djecu i trudnice, ali trgovci rijetko upozoravaju na to. Ljekari upozoravaju da djeca do 12 godina mogu lako da se otruju ako u organizam unesu više od dva i po miligrama kofeina po kilogramu tjelesne težine.

Profesor Lipšulc kaže da, pored kofeina, energetska pića sadrže i druge sastojke čije dejstvo na dečiji organizam nije dovoljno ispitano i da bi, zbog toga, bilo najbolje da ona budu zabranjena svima ispod 18 godina.