Ako tražite provjeren recept za zdravlje, mir i dugovječnost, tražite ga od iskusnih majstora koji stotinama, tačnije, blizu dvije hiljade godina pronalaze načine da žive u skladu sa sobom i sa prirodom.

meditacija

Iako ih zapadni svijet povezuje samo sa Kung Fu, Tai Či ili Či Gong borilačkim vještinama, Šaolin monasi o životu znaju mnogo više. Zna se da žive veoma dugo i zdravo, da su vitalni i smireni i njihovo učenje je u stvari spoj učenja i vjerovanja budizma i taoizma.

Preciznije rečeno, a da svako razume, oni vjeruju u jedan put svakog od nas, vjeruju da svako u sebi nosi svoju istinu do koje sam mora da dođe i to borilačkim vještinama i meditacijom. Šaolin vještine ne mogu stvarnost da učine ljepšom jer stvarnost zavisi samo od toga kako svako od nas vidi sebe i svoj odnos sa svijetom.
Kung Fu je za Šaolin monahe glavna alatka za upoznavanje sebe. Principi ovakve filozofije se mogu primjeniti gdje god da živite i čime god da se bavite, a zdravlje i dug život su osigurani.

Tako je Sifu Jan Lei, 34. generacija majstora ovih borilačkih veština, napisao savjete za sve koji žele da žive dugo i zdravo i da sačuvaju vitalnost.

Ovih 10 saveta će vam sigurno biti od koristi, jer iza njih stoji mudrost stara hiljadama godina. Nemojte mnogo da mislite. Razmišljanje troši mnogo energije. Od previše razmišljanja starite.

Nemojte mnogo da pričate. Većina ljudi ili priča ili radi. Bolje radite.

Kada radite, radite 40 minuta, a zatim napravite pauzu od 10 minuta. Kada duži vremenski period gledate u nešto, bilo šta, narušavate vid i unutrašnje organe kao i unutrašnji mir.

Kada ste srećni, kontrolišite taj osjećaj. Kad izgubite kontrolu, uništavate energiju u plućima.

, jer tako kvarite energiju jetre i crijeva.

Kada jedete, ne jedite previše. Kada se prejedete, remetite rad slezene. Jedite malo kad osjetite malu glad.

Kad nešto radite, ne žurite. “Idite polako i prije ćete stići”.

Ako se bavite samo fizičkom aktivnošću i ne radite Či Gong (vežbe disanja, fokusa…), postaćete veoma nestrpljivi i nervozni. Izgubićete balans u svom tijelu, izgubićete Jin (ženski princip, koji sa Jang principom održava sklad). A, ako se ne bavite fizičkom aktivnošću, samo se odmarate ili meditirate, opet gubite sklad i nećete imati Jang energije.

Šaolin Kung Fu vam daje sve. Suština treninga je da se napravi balans između Jina i Janga. Nije bitno koliko sati vježbate. Tijelu treba da date ono što mu je potrebno.