Sjevernokorejske vlasti pogubile su ministra odbrane te zemlje Hjog Jol Čola zato što je zaspao tokom jednog sastanka kojim je predsjedavao lider države Kim Džong Un i zato što mu se više puta usprotivio, saopštila je sjevernokorejska Obaveštajna agencija (NIS).

sjeverna koreja raketne jedinice u pripravnosti

 

Agencija NIS je obavijestila parlamentarni komitet da je Čol pogubljen krajem aprila vatrom iz ručnog raketnog bacača, uz prisustvo više stotina posmatrača, na strelištu vojne akademije Kang Kon, izjavio je zastupnik Šin Kjuong-min, koji je prisustvovao sastanku u parlamentu, prenijela je agencija AP.

NIS nije saopštila poslanicima kako su došli do te informacije, već samo to da je ona došla iz više izvora i da čelnici agencije vjeruju da je vjerodostojna.

Otkad je preuzeo vlast krajem 2011, Kim DŽong Un je smijenio niz zvaničnika, u pokušaju da učvrsti svoju vlasti, navodi američka agencija, dodajući da su analitičari i dalje podijeljeni oko toga da li krvava smaknuća znače da mladi lider vlast čvrsto drži u svojim rukama ili da neko drugi pokušava da se nametne.

Najistaknutija smjena na vrhu sjevernokorejske vlasti se dogodila 2013. godine, kad je Kim DŽong Un pogubio svog ujaka i glavnog zamjenika DŽang Song Teka, pod optužbama za izdaju.