Džamaela Džamil (29) je televizijska voditeljka, koja je nakada radila kao model. Oba zanimanja iziskuju ljepotu i savršen blistav osmijeh. Znala je to i Džamaela pa je svoj osmijeh, uz pomoć stomatologa, dovela do savršenstva. No, tada su počeli problemi. Dugi niz godina osjećala je umor i iscrpljenost, a nedavno je počela da sumnja da popravke zuba imaju veze sa zdravstvenim problemima koji su se pojavili.

crna siva plombaUmjela sam da se probudim otečenog lica i mamurna iako uopšte ne pijem. Glava mi je bila teška i stalno sam bila iscrpljena. Događalo se da dođem na posao i da me pošalju kući zato što sam izgledala užasno – priča Džamaela.

Otišla je kod privatnog ljekara koji je nakon niza testova pronašao visok nivo žive u telu. Tada je trebalo da otkrije kako je tolika količina žive uopšte dospjela u tijelo. Otkriveno je da su problem bile amalgamske plombe koje su uzrokovale čitav niz zdravstvenih problema, prenosi 24sata.hr.
Ovo otkriće nije ništa novo već samo potvrda onoga na šta mnogi stručnjaci godinama upozoravaju.

Štetnost za zdravlje

Amalgamske plombe obično se nazivaju “crne” ili “sive” plombe. Sadrže metale kao što su srebro, bakar, aluminijum, cink i živa. Uprkos poznatoj činjenici da sadrže i do 50 odsto žive, u većini zemalja svijeta još uveijk se smatraju bezbjednim za zdravlje. No, posljednjih godina počele su da se vode ozbiljne rasprave o njihovoj štetnosti.

Brojna istraživanja pokazuju da amalgamska plomba može biti vrlo opasna i kriva za bolesti kao što su autizam, Alchajmerova bolest, multipla skleroza… i da ih pod hitno treba izvaditi.

Poznati američki stomatolog Hal Hagins prvi je započeo s razotkrivanjem istine o, navodno, smrtonosnim plombama i zbog toga došao u sukob sa čitavom svojom strukom. On upozorava da živa u našim ustima isparava 24 sata dnevno i izaziva mnogobrojne bolesti opasne po život. Hronični umor najčešća je nuspojava koju uzrokuje živa.

Upozorenje pre stavljanja

S druge strane, stomatolozi i Svjetska zdravstvena organizacija negiraju optužbe naučnika. Doduše, u novije vrijeme ipak djeci mlađoj od šest godina, trudnicama i osobama narušenog zdravlja prije stavljanja takvih plombi savjetuju konsultacije s ljekarom. I zagovornici amalgama priznaju da vremenom može doći do ispuštanja živinih isparenja koja će se udisanjem apsorbovati većinom u pluća, a zatim će preko krvi dospjeti do svih organa. Ali amalgamske plombe i dalje se koriste, osim u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

U Danskoj i Norveškoj zabranili su ih zbog brige za očuvanje životne sredine, dok su u Švedskoj one zabranjene zbog njihove opasnosti po zdravlje.

Crne plombe su otpornije i jeftinije

Mnogi stomatolozi koriste ih jer su mehanički otpornije i dvostruko trajnije od bijelih. Mogu trajati od 10 do 15 godina, a da se ispod njih ne stvori karijes. Najveća prednost je u njihovoj cijeni. Najjeftinije su pa su tako dostupne svima. A stavljaju se na zadnje zube da se ne vide – jer su estetski neprivlačne.

Živa ugrožava imunitet

Poznato je da se živa iz amalgamskih plombi vremenom otpušta i taloži u organizmu, to je činjenica. Brojna istraživanja utvrdila su razne negativne posljedice povišenog nivoa žive u organizmu. Živa je opasan kancerogeni otrov izrazito poguban za imuni sistem.

Živa ima sposobnost da poremeti crijevnu floru i stvori otpornost na antibiotike. Za razliku od bijelih, kod postavljanja amalgamskih plombi dolazi do nagrizanja zdravog zubnog tkiva. Živine pare ispuštaju se iz plombi tokom žvakanja i pranja zuba, a što je takvih plombi više u zubima, šteta je potencijalno veća. Smatra se da je najveća izloženost živi tokom stavljanja i odstranjivanja amalgamskih plombi.

Bijele plombe su bezbjednije za zdravlje

Iz priloženog je vidljivo da ipak prevladavaju negativne strane, pa je bolje izdvojiti malo više novca za svoje zdravlje i koristiti bijele plombe. Nedostatak je što su slabije pa lakše ispadaju, ali nisu opasne po zdravlje pa se na kraju isplati potrošiti novac.