Ljekari upozoravaju da, zbog oštećenog ozonskog omotača, UV zračenje u aprilu može da bude jako kao u avgustu. Iako nije ljeto, budite oprezni kada boravite napolju.

Proljece

Jedva smo dočekali proljeće, da bismo, negdje u prirodi, kao gušteri upijali toplotu sunčevih zraka i nabacili prvu boju. O štetnom UV zračenju i ne razmišljamo, jer računamo da je još rano, ali crvenilo na licu i flekice upozoravaju da budemo oprezni.

Ljekari ističu da, zbog oštećenog ozonskog omotača, zračenje u aprilu može da bude jako kao u avgustu. Iako nije ljeto, budite oprezni kada boravite napolju! Sve što važi za vrele ljetnje dane, primjenite i sada: mažite kreme sa visokim zaštitnim faktorom, nosite pamučne majice dugih rukava, naočare i šešire.

Naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanija zaključili su da je veliki broj ljudi upoznat sa opasnostima koje im prijete od aprilskog sunca, ali su zbog preplanulog tena spremni da rizikuju. Ignorišu činjenicu da UV zraci mogu da dovedu do promjene u DNK strukturi ćelija, a vremenom dovedu i do raka kože.

Mnogi su toliko zavisni od sunčanja, naročito u proljeće, da ne haju za upozorenja ljekara. Psihijatri to zovu tenoreksija, a manifestuje se tako što zavisnik od sunčanja misli da je suviše blijed, čak i kada mu je koža “ugljenisana”, baš kao što su anoreksični ubijeđeni da su debeli.