SAZNAJEMO Inspekcija zabranila radove na balon sali

Autor:Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 11. 04. 2015. - 9:06h

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je nastavak radova na izgradnji balon sale, neposredno uz nacionalni spomenik Republike Srpske i BiH – Arslanagić/Perović most i rijeku Trebišnjicu, saznaje TrebinjeLive.info.

balon sala inspekcija

Oko pomoćnog objekta balon sale, koji se nalazi na svega nekoliko metara od mosta, postavljena je crvena inspekcijska traka i tabla sa zabranom radova.

Balon sala se gradi u I zoni nacionalnog spomenika, što je strogo zabranjeno Odlukom o proglašenju ovog mosta nacionalnim spomenikom.

Prema toj Odluci, dopušteno je izvođenje samo konzervatorsko-restauratorskih radova i radova kojima je za cilj prezentacija nacionalnog spomenika, uz odobrenje ministarstva nadležnog za prostorno uređenje u Republici Srpskoj i nadležne službe zaštite nasljeđa na nivou Republike Srpske, zabrana  građenja objekata i odlaganja otpada.

Pomenuti most je uvršten na listu nacionalnih spomenika Republike Srpske i BiH 23. januara 2006. godine

Kao što smo ranije pisali, o izgradnji balon sale upoznati su Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

O ovom problemu u Gradskoj upravi su ranije naglasili da će učiniti sve kako bi zaštitili nacionalni spomenik.

Građani Trebinja nisu protiv gradnje balon sale, ali ne podržavaju ideju da njeno mjesto bude pored Arslanagića/Perovića mosta, jednog od najljepših spomenika kulture iz perioda turske okupacije.

TAGOVI:

Komentari

I sta sad? Ostade ruglo…

Odgovori

Ispada da su imena onih koji prave balon salu i onih koji su dali dozvolu da radovi počnu više zaštićena nego spomenik kulture. Ko je pravi? Marsovci? Ko je dao dozvolu? Neko iz mase? Taj ko je potpisao saglasnost i dalje će da glođe državnu platu i puklo kenjcu više repa! Onaj ko je finansira pojaviće se kao cijenjeni dobrotvor na nekoj donatorskoj večeri, voziće bijesno auto koje će da parkira direktno pod platane ili u Stari grad, vodaće najbolje ribe nove generacije i smijaće se u facu onima koji mudruju o zaštiti spomenika kulture! Zato, ljudi dosta sa licemjerjem i nervozom, opustite se. Duže ćete i ljepše živiti. Kada se prašina slegne, radovi će se nastaviti. Neka je posade na vrh Mosta, ili na Crkvinu što se mene tie, a može i u Tvrdoš. Samo da termini ne budu skupi.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja