Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je nastavak radova na izgradnji balon sale, neposredno uz nacionalni spomenik Republike Srpske i BiH - Arslanagić/Perović most i rijeku Trebišnjicu, saznaje TrebinjeLive.info.

balon sala inspekcija

Oko pomoćnog objekta balon sale, koji se nalazi na svega nekoliko metara od mosta, postavljena je crvena inspekcijska traka i tabla sa zabranom radova.

Balon sala se gradi u I zoni nacionalnog spomenika, što je strogo zabranjeno Odlukom o proglašenju ovog mosta nacionalnim spomenikom.

Prema toj Odluci, dopušteno je izvođenje samo konzervatorsko-restauratorskih radova i radova kojima je za cilj prezentacija nacionalnog spomenika, uz odobrenje ministarstva nadležnog za prostorno uređenje u Republici Srpskoj i nadležne službe zaštite nasljeđa na nivou Republike Srpske, zabrana  građenja objekata i odlaganja otpada.

Pomenuti most je uvršten na listu nacionalnih spomenika Republike Srpske i BiH 23. januara 2006. godine

Kao što smo ranije pisali, o izgradnji balon sale upoznati su Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

O ovom problemu u Gradskoj upravi su ranije naglasili da će učiniti sve kako bi zaštitili nacionalni spomenik.

Građani Trebinja nisu protiv gradnje balon sale, ali ne podržavaju ideju da njeno mjesto bude pored Arslanagića/Perovića mosta, jednog od najljepših spomenika kulture iz perioda turske okupacije.