O izgradnji balon sale kod nacionalnog spomenika Arslanagić/Perović most upoznata je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a  kako nezvanično saznajemo u cijeli slučaj će se uključiti Inspektorat Republike Srpske i Ministarstvo za  prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Ko je dao dozvolu da se balon sala pravi uz Arslanagića most

Ovo je potvrđeno za TrebinjeLive u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, u kojoj kažu da je prema fotografijama i opisu koji su dobili od više građana očigledno da se građevinski radovi izvode u I zoni zaštite, što je strogo zabranjeno.

Trebinjci su izričiti da se balon sala treba graditi, ali ne u neposrednoj blizini mosta. Ogorčeni su na nadležne gradske službe jer nisu preduzele adekvatne mjere zaštite nacionalnog spomenika, koji je jedan od najvrijednih i naljepših  iz perioda Turske okupacije.

Inače, pomenuti most je uvršten na listu nacionalnih spomenika Republike Srpske i BiH 23. januara 2006. godine, stoji u Odluci o proglašenju Arslanagić/Perović mosta za nacionalni spomenik, koja je u posjedu portala TrebinjeLive.

Prema toj Odluci, dopušteno je izvođenje samo konzervatorsko-restauratorskih radova i radova kojima je za cilj prezentacija nacionalnog spomenika, uz odobrenje ministarstva nadležnog za prostorno uređenje u Republici Srpskoj i nadležne službe zaštite nasljeđa na nivou Republike Srpske, zabrana  građenja objekata i odlaganja otpada.

Takođe, dopušteni su samo radovi na infrastrukturi, i to uz odobrenje nadležnog ministarstva i stručni nadzor nadležne službe zaštite.

U Odluci se navodi i da se van snage stavljaju svi razvojni prostorno-planski dokumenti, koji su u suprotnosti sa odredbama pomenute odluke od 23. januara 2006. godine.