Znate li da već pogledom na svoj jezik možete otkriti imate li problemima s jetrom, kako vam radi probavni sistem i brinete li se previše u životu?

jezik

Detaljnim pregledom jezika moguće je otkriti kako funkcioniše vaš organizam, koje su mu kritične tačke i alarmantni organi kojima je hitno potrebna pomoć. Nije riječ o triku, nego o detaljnom pregledu jezika, metodi koju kineska narodna medicina i Ayurveda praktikuju već godinama.
Jezik je ogledalo organizma, a pojedini dijelovi jezika, prema narodnoj medicini, odgovaraju organima u tijelu. Promjena boje, tkiva jezika ili naslage na pojedinim dijelovima reći će vam u kakvom je stanju vaše tijelo, gdje se nakupljaju toksini i na šta morate obratiti pažnju.

Iako su za vrhunsku analizu jezika potrebne vještine, znanja i dugogodišnje iskustvo, neke probleme sa zdravljem možete načelno otkriti i sami, uz pomoć ovog jednostavnog testa.

Bitno je da ga sprovedete ujutro, čim se probudite, prije nego što obavite jutarnju higijenu.

Kako izgleda zdrav jezik?

Za početak, bitno je da znate kako izgleda zdrav jezik. On ima nekoliko karakteristika:

Boju – ružičaste je boje, bez tamnih ili blijedih područja. Ova boja upućuje na zdravi dotok krvi.

Oblik – elastičan, gibak jezik. Površina mu je glatka, nije ispucana, natečena ili stanjena. Jezik koji drhti, koji je mlitav ili prečvrst ukazuje na probleme u organizmu.

Naslage – zdrav jezik je bez naslaga ili s tek primjetnim naslagama bijele boje. Jako vidljive bijele naslage znak su toksina i prekomjernog konzumiranja mliječnih proizvoda, dok smeđe, sive i tamne mrlje ukazuju na probleme s probavom, bubrezima ili jetrom.

Vlažnost – zdrav jezik je blago vlažan, nije suv, niti prevlažan.

Vene pod jezikom – nisu proširene, jedva su vidljive, svetle boje. Tamno-plave i vene ljubičaste boje ukazuju na neki zdravstveni problem.