Sve više ljudi danas boluje od nekog oblika raka. Iako je medicina prilično napredovala na tom polju, i dalje se većina rješenja svodi na operacije (koje su nekad zaista jedini način) i hemoterapiju, koja oštećuje i zdrave ćelije i loše utiče na cijeli organizam.

biljke koje ubijaju celije raka

"Telegraf.rs" donosi pet ljekovitih biljaka koje su najefikasnije u borbi protiv ove opake bolesti.

Kanabis

Poznato je da ulje kanabisa veoma efikasno suzbija rak, pogotovo rak kože. Jedini problem s tim jeste što je ta supstanca u većini zemalja još uvijek ilegalna, iako dokazano pomaže mnogima.

Kurkuma

Kurkumin, vjerovatno jedan od najmoćnijih antioksidanasa iz kurkume ima brojne pogodnosti po zdravlje. Nedavna studija u Minhenu je pokazala da on takođe spriječava nastanak metastaze.

Kukrumin ispoljava antizapaljenske i antioksidativne efekte sprečavajući TNF-alfa (tumor- nekroza faktor) i suzbijajući oksidativni stres.

Zato se kurkuma nalazi na ovoj listi najmoćnijih biljaka u borbi protiv raka.

Maslačak

I cvjetovi i listovi maslačka bogati su ljekovitim supstancama, međutim, korijen maslačka sadrži moćne aktivne sastojke koji ubijaju ćelije raka, a da pritom zdrave ćelije ostaju neoštećene.

Zeleni čaj

Zeleni čaj svoje zdravstvene pogodnosti duguje flavonoidima koji se zovu katehini. Od njih je naročito važan epigalokatehin-3-O-galat (EGCG).

Južnokorejski istraživači su otkrili da EGCG blokira TNF prirodnim putem tako što vezuje ćelije glatkog mišićnog tkiva.

Grožđe

Grožđe je voće koje je bogato rezveratolom, supstancom koja je veoma moćan antioksidans i antimutogen.

Najvažnija osobina resveratrola je inhibicija ciklooksigenaze-2 (CoX-2). CoX-2 je povezan sa rakom i abnormalnim rastom u intestinalnom traktu. Prirodni CoX-2 inhibitori kao što je resveratrol, dokazano smanjuju nastanak raka i sprečavaju prekancerogeni rast.

Zato jedite redovno crno grožđe kako biste smanjili rizik od dobijanja raka. Kada jedete grožđe, obratite pažnju na sjemenkice koje se nalaze unutra. Bilo bi dobro da ih skrckate zubima, jer se tako oslobađaju moćni aktivni sastojci.