Cijene nafte su danas ponovo pale, nakon što su ministri spoljnih poslova Rusije i Irana izjavili da je postignut napredak u pregovorima zapadnih zemalja sa Iranom o nuklearnom programu i potencijalnom labavljenju sankcija tom proizvođaču nafte.

nafta cijena

 

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 15 centi na 47,45 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 55,06 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Pregovori sa Iranom nastavljeni su i nakon isteka roka. Ipak, djeluje kao da je rešenje blizu. Iran proizvodi dosta nafte i ako sankcije budu ukinute, to će oboriti cijene kako WTI tako i 'brenta' na duži period", navodi investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers" Danijel Ang.

Ministri spoljnjih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif i Rusije Sergej Lavrov poručili su da će sa kolegama iz još pet zemalja nastaviti pregovore tokom dana da bi skicirali sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Šest svjetskih sila traže da Iran suspenduje najspornije dijelove nuklearnog programa na više od 10 godina, dok Teheran, koji negira da pokušava da ovlada tehnologijom pravljenja nuklearnog oružja, zauzvrat traži okončanje sankcija koje su uništile privredu Irana.

Trgovci naftom takođe iščekuju najnoviji izvještaj o zalihama nafte u SAD, za koje analitičari koji su učetvovali u anketi "Blumberga" vjeruju da su porasle za 4,2 miliona barela u nedelji zaključno sa 27. martom.