Teorija o Velikom prasku na najtežem iskušenju

Izvor: Nezavisne novine Foto: Nezavisne novine
TREBINJELIVE 24. 03. 2015. - 8:00h

Detektovanje minijaturnih crnih rupa u Velikom hadronskom sudaraču moglo bi da dokaže postojanje paralelnih univerzuma, ali i to da se Veliki prasak nije desio, kažu naučnici.

veliki prasak

Akcelerator čestica, koji bi trebalo da bude pokrenut ove nedjelje, već je pronašao Higsov bozon, a sada naučnici vjeruju da mogu stvoriti minijaturne crne rupe koje će potvrditi da postoji više paralelnih univerzuma, piše Telegraph.

Ako dobijene crne rupe sadrže određenu energiju, to će dokazati kontroverznu teoriju „duge gravitacije“, koja ukazuje da se svemir proteže beskonačno kroz vrijeme, što bi značilo da se Veliki prasak nikad nije desio.

Teorija je pokušaj da se pomire Ajnštajnova opšta teorija relativnosti i kvantna mehanika. Naziv potiče od pretpostavke da gravitacioni efekti u kosmosu drugačije djeluju u zavisnosti od talasnih dužina svjetlosti, prenosi B92.

Efekat duge gravitacije ne osjeća se toliko na „malim“ objektima poput Zemlje, ali je značajan i mjerljiv u slučaju velikih crnih rupa.

„Proračunali smo energiju na kojoj očekujemo da detektujemo te mini crne rupe. Ako se to desi, znaćemo da je teorija o postojanju više dimenzija svemira tačne“, kaže dr Mir Fajzal iz CERN-a za Phys.org.

Drugo pokretanje akceleratora zakazano je za ovu srijedu po prvi put od kako je 27 kilometara dugačka „mašina“ ugašena krajem 2013. zbog unapređenja sistema.

On će sudariti protone pri gotovo dvostruko većim energijama od onih koje su bile korištene za otkrivanje Higsovog bozona.

Rolf Hojer, generalni direktor CERN-a, kaže da bi uključivanje unapređenog sudarača moglo da uvede fiziku u „novu eru“ i rasvijetli pojmove poput tamne materije, tamne energije i supersimetrije.

„Želim da budem svjedok svjetlosti koja po prvi put obasjava mrak univerzuma. Ako se to desi, onda je priroda bila dobra prema meni“, kaže Hojer.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja