Režiser Emir Kusturica ocijenio je da se na Zapadu ne dešava ništa novo, jedino što netrpeljivost prema Rusima prerasta u histeričnu mržnju, pretvara se u fobiju i dostiže najvišu tačku.

emir kusturica

Kusturica u autorskom tekstu za "Politiku" podsjeća da bivši general američke vojske Robert Skejls poručuje preko američke televizije "Foks njuz" da u "Ukrajini treba ubijati što više Rusa", dok na godišnjici oslobođenja nacističkog logora Aušvica nema ruskog predsjednika.

Uz preživjele logoraše, napominje Kusturica, sjede /američki režiser/ Stiven Spilberg, te predsjednici republika koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata blisko sarađivale sa Hitlerom, a "poljski organizatori su zaboravili da pozovu Ruse koji su oslobodili Aušvic".

Kusturica ističe da u slučaju Aušvica nije u pitanju zaborav, nego falsifikat.

On dodaje da se u izjavi američkog generala Skejlsa nalazi sada već neskrivena želja i očigledna namjera Amerike za uništenjem Rusije, koja se ranije prikrivala pod firmom borbe protiv totalitarnog režima.

Kusturica navodi da je i ovu ideju formalno uokvirio Holivud i da je rečenica "Rašn šit Jugoslav idiot" kod američke omladine formirana 90-ih na holivudskom zaključku da su Rusi kriminalci, rasturači droge i da je svijet u opasnosti.

On podsjeća da je tih godina "Si-En-En" gotovo svaku vijest na prostoru Jugoslavije, pa čak i kada su Hrvati srušili stari most u Mostaru, počinjao rečenicom da su Srbi tradicionalni prijatelji Rusa.

"I kada nismo činili zločine i kada jesmo, to je `Si-En-Enu` bilo isto. Zbog toga se ne treba čuditi kako je neko ko je tada gledao filmove i slušao `Si-En-En`, vidjevši Jugoslovena rekao: Rašn šit Jugoslav idiot. Šta li taj misli ili namjerava danas? Ne smijem ni da pomislim", navodi Kusturica.

On dodaje da u Americi ima prijatelja koji su oštriji prema Stejt departmentu od prijatelja u Srbiji, a neki od njih uopšte nemaju dilemu da su Buš mlađi i Buš stariji, te Toni Bler, obični nacisti.

"Ko god da bude, samo da mržnja i bijes ne dobiju šansu", naveo je Kusturica i podsjetio na priču pisca Borisa Pasternaka o tome kako su Nijemci, Ukrajinke koje su oženili, poslali avionom u NJemačku, a kada se avion digao na 2.000 metara, kopilot je otvorio vrata i jednu po jednu izbacivao iz letjelice.