Zbog jakog nevremena u Republici Srpskoj više opština je bez električne energije, a najteža situacija je u Hercegovini, potvrdio je Srni izvršni direktor za tehničke poslove u Elektroprivredi Republike Srpske /ERS/ Maksim Skoko.

elektroprivreda rs

On je podsjetio da su opštine Bileća, Gacko i Berkovići u potpunosti bez napajanja usljed kvara na 110-kilovoltnom dalekovodu kojim upravlja Elektroprenos, dok je LJubinje bez napajanja usljed ispada 35-kilovoltnog dalekovoda iz pravca Stoca.

U Trebinju su u prekidu tri 10-kilovoltna dalekovoda, i to Lastva - LJubomir, Zubci i Tvrdoš brda.

Skoko kaže da se u toku dana očekuje otklanjanje kvarova, napominjući da radove ometa jak vjetar.

"Kada je riječ o području `Elektro-Bijeljina` najteža situacija je na Han Pijesku, gdje su na trasi 35-kilovoltnog dalekovoda pala dva željezna rešetkasta stuba", rekao je Skoko, navodeći da se radi na privremenom tehničkom rješenju iz pravca Vlasenice prema Zalukoviku da bi bilo omogućeno napajanje prioritetnih potrošača električne energije.

Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Skoko navodi da će do 15.00 časova pod naponom biti Caparde /Osmaci/ i trafo-stanica Priboj, čime će se normalizovati stanje u Ugljeviku, te da se očekuje normalizacija stanja u Milićima i Šekovićima.

"Otklanjanje kvarova na 10-kilovoltnim dalekovodima očekuje se do večernjih časova", kaže Skoko.

Na području "Elektrodistribucije" Pale bez struje je više sela, ali se očekuje da će svi kvarovi biti otklonjeni tokom dana.

Skoko kaže da su na području koje pokriva "Elektro-Doboj" povremeni kvarovi na niskonaponskoj mreži zabilježeni u Tesliću, te da se svi otklanjaju u najkraćem roku, po dojavi o njihovom nastanku.

U ostalim opštinama stanje je uredno.

Na području "Elektrodistribucije" Pale bez napajanja su Kijevo kod Trnova, dok su se u Kalinoviku ekipe probile do Uloga i rade na otklanjanju kvarova.

"Na području Foče normalizovano je stanje, izuzev Miljevine, gdje su ekipe elektrodistribucije na terenu", kaže Skoko i dodaje da su i dalje nez napona trafo-područja Kaljina, Unis i Auto-baza na Sokocu, te trafo područja Matino Brdo, Kramer Selo, Vragolovi i Kozići u Rogatici.

Bez napona u Kopačima su Ustiprača i naselja do trafo-stanice Miljeno, dok su na području Rudog bez struje trafo područja Strgačina i Uvača.

Skoko ističe da su na području opština koje pokriva "Elektrokrajina" Banjaluka ekipe od ranih jutarnjih časova na terenu i da rade na otklanjanju evidentiranih kvarova.

"Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova. Vremenske prilike se stabilizuju pa se očekuje da će svi kvarovi biti otklonjeni tokom dana", poručio je Skoko.