Mitologija slovenskih naroda je toliko živopisna i na momente mračna da ne može da joj priđe ni najgori horor film.

Neka od ovih stvorenja, u koja se vjeruje već vjekovima, mogu lako da vam postanu stalni gosti u košmarima - a neka od njih vas možda već i posjećuju dok spavate. Barem tako nalaže mit.

Drekavac

drekavac

Prema starom predanju, drekavaci su zapravo duhovi vanbračne djece, mada prema nekim izvorima ova bića predstavljaju duše nekrštenih ljudi. Ovaj stvor, koji ima veliku glavu, tanak vrat i krzno, najčešće se nalazi na groblju i na ostalim tamnim mjestima, jer ne može da izdrži svjetlost. Može da se nađe i uz virove, gdje zaskače ljude koji predveče tuda prolaze.

U postojanje drekavaca vjeruje se u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni, a iako ne postoji nikakav dokaz da zapravo postoji, i dan-danas možete čuti priče kako se kasno noću čuje čudna mješavina dranja i režanja, karakteristična baš za ovo mitsko stvorenje.

Mora

nocna mora

Mora je mitsko biće iz slovenske mitologije, koje vam noću sjedi na grudima, ne da vam da dišete a ponekad i sisa krv. U zavisnosti od toga kome vjerujete, more mogu da budu ili veštičje kćeri, ili djevojke koje su u vezi sa đavolom. Po nekim vjerovanjima, ova bića, koja su gotovo uvijek ženskog roda, nastaju i od djeteta rođenog u krvavoj košuljici.

Iako zvuče strašno, more nisu mnogo opasne, bar ne dok se ne udaju. Tada postaju vještice, a do tada mogu samo da vam otežavaju disanje tokom sna i zadaju noćne more.

Baba Roga

baba roga

Priča o Baba Jagi je počela prije mnogo vjekova, i ona tada uopšte nije opisivana kao danas. Sada ćete o njoj čuti da jaše veliku metlu, krade i jede malu djecu, ali ona je nekada zapravo bila slovenska boginja smrti i regeneracije. Baba Jage ili Baba Roge danas se najviše plaše mala djeca, a prema svim modernijim opisima ona je zla, ružna i cilj joj je da vam naškodi.

Inače, naziv Baba se nekada koristio da označi boginju majku, i nije imao ružan prizvuk.

Suđaje

sudjaja

Suđaje ili suđenice su, prema starom slovenskom vjerovanju, natprirodna ženska bića koja su imala moć da određuju sudbinu novorođenog djeteta. Sudbina se najčešće određuje treće noći po rođenju djeteta, kada dolaze tri suđaje.

Prva suđaja je zla i ružna, i ona djetetu određuje da će umrijeti. Druga je takođe zla, i ona određuje da će imati neke tjelesne nedostatle. Tek treća, najlepša i najplemenitija, djetetu predskazuje dug i srećan život.

Vampiri

vampir sava savanovic

Vampirom se najčešće naziva duh umrlog ili leš koji je oživio, kom su vremenom pridodata svakakva svojstva, između ostalog to da pije krv. Vampir je riječ srpskog porijekla, a preko slovenskih jezika je stigla i u sve ostale jezike svijeta. Vampir nije ni živ ni mrtav, već ga je oživio zao duh i njegova duša ne može da ode na drugi svijet već je zarobljena u mrtvom tijelu.

Naš najpoznatiji vampir je Sava Savanović, koji je prema priči živio u selu Zarožje kod Bajine Bašte. On je ubijao i pio krv ljudi koji su dolazili da melju žito na njegovom mlinu.

Navi

nava

Vjerovatno najstrašniju priču imaju demoni navi, koji se u Srbiji nazivaju i nekrštencima. Ovaj zli duh ima tijelo velike ptice sa glavom djeteta, a prema starom predanju nastaje od duša mrtvorođene i nekrštene djece. Svi slovenski narodi vjeruju u ovo stvorenje, ali ga zamišljaju drugačije i daju mu drugačije nazive. Često ih se plaše i stočari, jer se vjeruje da kravama i kozama oduzimaju mlijeko.

Ovo su posebno zli demoni, koji su nevidljivi svima osim onima koji su rođeni u istom trenutku kada i oni. Vjeruje se da dolaze u domove trudnica, dojilja i porodilja i da guše i ubijaju djecu, ali i majke.