"Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ je u protekloj godini prebacila plan proizvodnje električne energije, ostvarila do sada najmanje gubitke na distributivnoj mreži, kao i veoma uspješno upravljanje sistemom, ističe u intervjuu Srni izvršni direktor za tehničke poslove u ovom preduzeću Maksim Skoko.

elektroprivreda rs

Skoko je podsjetio da je u termoelektranama i hidroelektranama iz sistema ERS-a, osim malih hidrolektrana, ukupno u protekloj godini proizvedeno 5.655,75 gigavat-časova električne energije, što je 100,37 odsto u odnosu na obim predviđen planom.

Prema njegovim riječima, na ostvarenje plana, osim hidrologije, značajno su uticali kvalitetno obavljeni remonti i izuzetno dobra poganska spremnost hidroelektrana i Termoelektrane "Ugljevik", nakon završenog redovnog godišnjeg remota.

"Sva proizvodna zavisna preduzeća iz sistema ERS-a su ostvarila, odnosno prebacila plan proizvodnje, osim Rudnika i termolektrane /RiTE/ `Gacko`, koje je proizvelo manje od planiranog obima za 107,74 gigavat-časa, odnosno plan realizovala 93,47 odsto", kaže Skoko.

On napominje da su hidroelektrane proizvele za 3,81 odsto više električne energije od planiranog obima, odnosno ukupno 2.522,09 gigavat-časova ili 44,59 odsto od ukupne proizvodnje ERS-a, dok su termolektrane proizvele 3.133,66 gigavat-časova, odnosno 55,41 odsto proizvodnje "Elektroprivrede", ističući da to znači da su termoelektrane ostvarile plan proizvodnje sa indeksom od 97,77 odsto.

Prema Skokovim riječima, ništa manje vrijedan pažnje nije ni podatak o najnižem procentu gubitaka električne energije na distributivnoj mreži koji je ERS ikada ostvarila.

"Gubici električne energije na distributivnojmreži u 2014. godini prvi put su niži od gubitaka odobrenih u tarifnom postupku Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske /RERS/ i iznose 12,04 odsto, odnosno 424,72 gigavat-časa", kaže Skoko.

On dodaje da su u 2013. godini distributivni gubici iznosili 13,29 odsto, odnosno bili su veći za 49,32 gigavat-časa, dok su u 2010. godini iznosili 16,54 odsto ili u 2005. godini 20,60 odsto.

Skoko kaže da je za pohvalu što su sva elektrodistributivna preduzeća iz sistema ERS-a, uprkos majskim poplavama, ipak uspjela da zadrže trend smanjenja gubitaka na mreži, te što su efikasnim djelovanjem u tom teškom periodu izrazili međusobnu i opštu solidarnost.

"Osim toga što su hidrološke prilike bile vrlo neuobičajene i činjenice da je remont Termolektrane `Ugljevik` produžen zbog otklanjanja kvara na generatoru, iz Direkcije za upravljanje proizvodnjom tokom 2014. godine vršilo se optimalno upravljanje - nije bilo isključenja potrošača zbog nedostatka energije, nije bilo ni potiskivanja proizvodnih objekata, a svi proizvedeni viškovi električne energije su blagovremeno i uspješno plasirani na tržište u skladu sa procedurama", rekao je Skoko.

maksim skoko elektroprivreda rs On ističe da u prilog rečenom idu i činjenice da su, osim ostvarenog plana proizvodnje, Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ novu kalendarsku godinu započele kotom Bilećkog jezera za 7,31 metar većom od plana, odnosno zalihom od 739,6 gigavat-časova električne energije.

"Tokom 2014. godine na slivu Trebišnjice dotoci po mjesecima oscilirali su od 40 odsto ispod plana do 60 odsto iznad plana, što za akumulacionu hidroelektranu, odnosno sistem kao što je HET i nije preveliki problem, jer postoji mogućnost da veliku količinu vode u jednom mjesecu sačuvamo i iskoristimo kada nam je potrebno", ističe Skoko.

Međutim, Skoko dodaje da su dotoci kod Hidroelektrana na Drini po mjesecima oscilirali od 50 odsto ispod plana do 50 odsto iznad plana, dok su kod Hidroelektrana na Vrbasu oscilacije po mjesecima još izraženije, od 30 odsto ispod plana do 90 odsto iznad plana.

"Ovo je za stručno i dobro obučeno osoblje u dispečerskom centru ERS-a bio ozbiljan izazov, koji uspješno savladan", zaključio je Skoko u intervjuu Srni.