U Službi za transfuziju Trebinje prošle godine prikupljeno je 2.030 doza krvi, i to je bila najuspješnija godina po humanosti od osnivanja ove službe.

davanje krvi

Načelnik Transfuziološke službe Dragan Šarenac potvrdio je Srni da je prošle godine prikupljeno 300 doza dragocjene tečnosti više nego u 2013, a evidentiran je i najveći broj organizovanih akcija davalaštva i najveći broj dobrovoljnih davalaca, među kojima je 15,5 odsto onih koji su prvi put dali krv.

Šarenac podsjeća da je 2012. godine prikupljeno 1.580 doza krvi, 2011. godine 1.370, navodeći da je trend stalno povećanje prikupljenih jedinica krvi.

"Među davaocima imamo rekordere u našoj sredini, i oni su poput lokomotive što vuče voz, ali naš cilj nije stvaranje rekordera, već što razgranatija baza davalaštva i uključivanje što većeg broja humanista koji će prvi put dati krv", ističe Šarenac.

On je naveo da su u prošloj godini formirana i tri nova aktiva - "Elektroprivrede Republike Srpske", "Vodovoda" Trebinje i Vatrogasnog društva "Lastva".

"Sa ponosom ističem da su čak 4,3 odsto građana Trebinja dobrovoljni davaoci, odnosno 3,45 odsto stanovnika naše regije, isključujući Nevesinje, koje ima svoju transfuziološku službu", kaže Šarenac, naglašavajući da je broj impozantan, s obzirom na broj stanovnika u Trebinju i regiji, ukoliko se poredi sa oko 2,2 odsto stanovnika Republike Srpske koji su dobrovoljni davaoci krvi.

Šarenac kaže da nemjerljiv doprinos u velikoj porodici humanista imaju maturanti. "Gotovo od formiranja transfuziološke službe u Trebinju sarađujemo sa trebinjskim maturantima. Dugo imamo i organizovane akcije davalaštva maturanata iz Bileće i Gacka", dodaje Šarenac i napominje da se u ovim akcijama prijavi veliki broj maturanata i prikupe značajne doze krvi.

Šarenac kaže da je cilj podizanje davalaštva na još viši nivo i da se premaši prošlogodišnji rezultat.

"Naš osnovni zadatak je da zadovoljimo potrebe naših pacijenata u trebinjskoj bolnici, ali i ostalih pacijenata iz naše regije koji se liječe u drugim zdravstvenim ustanovama", kaže Šarenac i ističe da su ovih godina u potpunosti uspjeli da zadovolje sve te potrebe.