Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da će u 2015. godini pritisci na Republiku Srpsku biti pojačani zbog novog sučeljavanja velikih sila oko interesnih sfera na Balkanu, ali i polarizacije biračkog tijela, kao posljedice rezultata izbora.

djordje vukadinovic

Vukadinović u intervjuu Srni ukazuje da je novi hladni rat između Rusije i Zapada obilježio 2014. godinu, te da će imati direktne i indirektne posljedice na Balkan, a posebno na Srbiju i Republiku Srpsku.

"Srpski narod tradicionalno je na Zapadu viđen kao neka vrsta aktuelne ili potencijalne ispostave ruskih interesa na Balkanu", navodi Vukadinović, urednik časopisa Nova srpska politička misao.

Vukadinović napominje da je stopiranje gasovoda "Južni tok" najdrastričnija posljedica ukrajinskog sukoba na region i regionalnu ekonomsku politiku, jer je taj projekat doživljen kao najdirektnija prijetnja širenja ruskog ekonomskog i političkog uticaja na Balkan.

"Politika Zapada će, generalno, i u ovoj godini biti usredsređena na sprečavanje širenja ruskog uticaja, a to u `drugom koraku` znači povećani pritiska i na Srbiju i na Republiku Srpsku", predviđa Vukadinović.

On upozorava da će polarizaciju biračkog tijela u Republici Srpskoj spoljni faktori pokušati da iskoriste i da "odigraju" na kartu srpsko-srpskih podjela.

"Nadam se da ovoga puta građani, pre svega, a onda, valjda, i politička elita /mada je to diskutabilnije/, neće dozvoliti da ta politička, pa i lična polarizacija proizvede neke trajnije i loše posledice po ustavni i ekonomski položaj Srpske", navodi Đorđe Vukadinović.

To bi, smatra on, moglo da dovede do daljeg derogiranja Dejtonskog sporazuma u pravcu unitarizacije BiH i raznih drugih ustupaka pod vidom potrebe stvaranja "efikasnije države zarad evropskih integracija".

On predviđa da će u 2015. godini, kao neka vrsta odjeka ukrajinske krize, biti aktuelizovana i tema učlanjenja BiH u NATO, a to će, kako procjenjuje, biti direktan pritisak na Republiku Srpsku, ali i na Srbiju.

 

Vukadinović ocjenjuje da će predsjedavanje OEBS-om, u svjetlu obnovljenog hladnog rata Istoka i Zapada, Srbiji donijeti probleme, a ne neke privilegije ili koristi. Stoga su, kako navodi Vukadinović, saradnja i razumijevanje sa obje strane Drine važni koliko i očuvanje minimalnog konsenzusa i brige o zajedničkom interesu unutar Republike Srpske.

"Ne sme se dozvoliti igranje na kartu podela, sumnji i surevnjivosti, kao što se dešavalo u prethodnom periodu, jer će samo zajedničkom strategijom Beograda i Banjaluke srpski narod u BiH moći da odoli pritiscima", naveo je Vukadinović za Srnu.