Tačno u ponoć spektakularnim vatrometima i koncertima u evropskim prestonicama dočekana je nova, 2015. godina.

docek nove 2015 godine u evropi (1)

U ponoć po lokalnom, a dva sata prije ponoći po srednjeevropskom vremenu, Nova godina dočekana je u prestonici Rusije, Moskvi, spektakularnim vatrometom na nebu iznad crkve Svetog Vasilija Blaženog na centralnom Crvenom trgu.

Okupljeni građani i turisti ushićeno su posmatrali crveno-zeleno blještavilo vatrometa na temperaturama ispod nule, navodi Frans pres.

U Berlinu su se na koncertu pod otvorenim nebom ispred Branderburške kapije okupljenima pridružili glumac i pjevač, zvijezda serije "Čuvari plaže" Dejvid Haselhof, grupa "Tokio Hotel", violinista Dejvid Garet i članovi moskovskog pozorišta "Ruski balet".

Bez obzira na kišu stotine hiljada žitelja Berlina i turista iz raznih dijelova svijeta okupilo se na centralnoj berlinskoj Ulici 17. jun, pretvorenoj u pješačku zonu dužine dva kilometra, naveo je Tass, dodajući da je vrhunac proslave bio u trenutku kada je nebo nad Berlinom osvijetlilo oko 6.000 ispaljenih pirotehničkih raketa.

U Parizu je Šanzelize bio zatvoren za saobraćaj kako bi pješaci mogli pred ponoć da gledaju vizuelni spektakl povrh Trijumfalne kapije, dok je u Londonu novodišnji vatromet priređen duž Temze.

U Edinburgu se povodom nastupanja nove godine održavaju tradicionalne škotske ulične zabave.

U Španiji se slavilo na madridskom trgu Puerta del Sol, dok je u Barseloni upriličen veliki vatromet.

docek nove 2015 godine u evropi (1)

Nova godina najprije je nastupila na pacifičkim ostrvima - Samoi, Kiribatiju i Čatamskim ostrvima kod Novog Zelanda.

Grandioznim vatrometima 2015. dočekana je Australiji, Japanu, na Novom Zelandu.

Više od milion i po građana i turista oko čuvene sidnejske opere posmatralo je vatromet u tom australijskom gradu.

Žitelji glavnog grada Japana u novogodišnjoj noći posmatrali su vatromet i puštali u nebo stotine balona.

Centralni događaj novogodišnje noći u glavnom gradu Kine, Pekingu, bio je šou sa temom zimskih sportova u Olimpijskom parku kod Nacionalnog stadiona "Ptičje gnijezdo".

Budući da je u čitavoj Kini jedna vremenska zona, istovremeno je nastupila Nova godina za svih 1,3 milijarde stanovnika.

Posljednje minute 2014. horski su brojali olimpijski šampioni a volonteri su na vještačkom snijegu i ledu sa entuzijazmom predstavljali takmičenja iz olimpijskog programa. Na ogromnom ekranu emitovani su kadrovi koji propagiraju sport i zdrav način života, prenosi Tass.

Sportske predstave i folklorne igre upriličene su i kod Kineskog zida.

Slavlje u Kini pomutila je vijest da je na dočeku u Šangaju u stampedu poginulo vise desetina ljudi, navode agencije.

U Hongkongu su se stotine hiljada ljudi okupile na gradskim šetalištima da bi posmatrali osmominutni pirotehnički šou, dok je proslava u Tajpeju na Tajvanu za stotine hiljada posjetilaca organizovana kod drugog po visini na svijetu nebodera "Tajpej 101", sa nastupima pop-pjevača i vatrometom.

docek nove 2015 godine u evropi (1)

Ruska agencija Tass prenijela je i da se stotine hiljada žitelja Pjongjanga po hladnom vremenu okupilo na centralnom trgu i u okolnim ulicama da bi posmatrali 15-minutni vatromet.

Centar glavnog grada Sjeverne Koreje, koja stupa i u 104. godinu paralelnog sopstvenog kalendara koji se računa od godine rođenja Kim Il-sunga, krasilo je drveće okićeno prazničnim svjetiljkama.

Jedan od glavnih događaja bio je koncert učenika, a nastupale su i umjetničke grupe.

AFP izvještava da je u Dubaiju kod najvećeg oblakodera u svijetu "Burdž Kalifa", visokog 828 metara, Nova godina dočekana uz muziku i igru, vatromet i laserski šou iznad centra grada.

docek nove 2015 godine u evropi (1)