Trebinje je domaćin trodnevne manifestacije "Kongres studenata mašinstva" iz Mostara, Sarajeva, Podgorice, Beograda, Kragujevca, Banjaluke i Istočnog Sarajeva, koja je danas počela na Fakultetu za proizvodnju i menadžment /FPM/, pod motom "Mašinstvo kao perspektiva".

kongres studenata masinstva

Kongres, koji se održava po prvi put u našem gradu pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, svečano je otvorio dekan FPM Dušan Jokanović, ističući da mašinstvo sve više dobija na značaju, a za njega se opredjeljuje i sve veći broj svršenih srednjoškolaca.

Srđan Ćurić, laborant na pomenutom fakultetu, kaže da se ideja za Kongres studenata mašinstva i elektrotehnike javila prije dvije godine u Udruženju studenata grada Trebinja, i dobila podršku resornog ministarstva.

"Fakultet za proizvodnju i menadžment raspolaže sa laboratorijama i opremom koja bi mogla biti zanimljiva studentima iz okruženja sa svih mašinskih i tehničkih univerziteta. Na taj način studentska organizacija došla je na ideju da realizuje 'Kongres studenata mašinstva', koji bi se skupili i vidjeli mogućnosti opreme i svega onoga što nudi naš fakultet kako na redovnim, tako i na postdiplomskim studijama", kazao je Ćurić za TrebinjeLive.

On dodaje da FPN raspolaže sa "CNC laboratorijom", odnosno savremenom laboratorijom koja je opremljena modernom tehnologijom - CNC strugom i glodalicom. Tu se, dodaje Ćurić, nalaze najsavremenija mjerna laboratorija i savremena laboratorija u kojoj su 3D printer i 3D skener.

"Ovim laboratorijama fakultet u Trebinju može da se ponosi i među jačim je tehničkim fakultetima na ovom prostoru", zaključio je Ćurić.

Kongres je okupio mašinske fakultete, ali nastoji da razvije tradicionalni kongres koji će se održavati i narednih godina, gdje će studenti razmijenjivati svoje ideje i neke moguće planove za realizaciju projekata, ali i naučno-istraživačkih radova kojih je sve manje i manje, a koji su ujedno deficitarni na tehničkim fakultetima.

Osnovni cilj Kongresa je, prije svega, sklapanje prijateljstava između organizacija, kao i rad na razvijanju projekata i naučnih istraživanja.

Ivana Kecman, predsjednik studentske organizacije Mašinskog fakulteta u Banjaluci, kaže da kongresi kao što je u Trebinju, i njemu slični, znače mnogo studentima, prvenstveno da se međusobno druže, ali i radi sticanja novog znanja.

"Puno nam znači obilazak 'Hidroelektrana na Trebišnjici', jer je to značajno za sve učesnike kongresa. Očekujem da se lijepo provedemo u Trebinju, kao i da mnogo toga naučimo", kaže Ivana, dodajući da nije prvi put u Trebinju, te da je za nju ovo prelijep grad.

Zaključuje da su ih domaćini lijepo dočekali.

Kongres će trajati do 16. novembra 2014. godine.