U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je počela ovogodišnja vakcinacija protiv gripa komercijalnom vakcinom.

vakcine

Portparol Instituta Milka Mrđa rekla je za Srnu da je Institut ove godine kupio 1.500 doza vakcina, čija je cijena 20 KM.

Mrđa je rekla da je Fond zdravstvenog osiguranja obezbijedio 12.000 doza besplatnih vakcina za prioritetne bolesnike, te da će domovi zdravlja u Srpskoj do kraja sedmice preuzeti besplatne vakcine za prioritetne kategorije.

Ona je pojasnila da su među prioritetnim kategorijama dijabetičari zavisni od insulina, lica na hemodijalizi, lica sa kardiohirurškim intervencijama, oboljeli od multiple skleroze i mišićne distrofije, HIV pozitivni i oboljeli od AIDS-a, te djeca oboljela od cistične fibroze, osobe u fazi remisije i lica sa posebnim potrebama.

"Osim ovih kategorija, zdravstvene indikacije za vakcinaciju odnose se i na lica oboljela od hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega i metaboličkih oboljenja, dijabetičare koji nisu zavisni od insulina i djecu oboljelu od honičnih bolesti", rekla je Mrđa.

Ona je navela da je i ove godine u upotrebi monodozna vakcina od 0,5 mililitara, sa periodom stvaranja antitijela od 15 dana, pri čemu se za djecu do tri godine koristi polovina doze.

"Sastav vakcine za ovu sezonu je uglavnom isti kao i prethodnih, uz izmjenu A soja influence", istakla je Mrđa.