Svakog dana na ulicama grada na Trebišnjici možemo vidjeti sve veći broj osoba sa - mentalnim poremećajem. Glavni problem je nedostatak institucija koje bi se ovim pozabavile, kao i animozitet prema psihijatriji.

trebinje grad proljece studenti

Ovo je izjavio dr Dragan Sorajić, psihijatar u Trebinju, na nedavno održanom predavanju na temu „Šizofrenija“. Navodno je broj oboljelih od te bolesti kod nas na svjetskom nivou, odnosno jedan oboljeli na hiljadu stanovnika.

- Moramo shvatiti da pojedine slike koje se pojavljuju u psihijatrijskoj patologiji liče mnogo na šizofreniju, ali nisu prave, klasične šizofrenije, nego su nastale iz događaja koji su, nažalost, zadesili stanovništvo u proteklom ratu, a to su stresovi koji su promijenili biohemijski status i doveli do slike koja liči na šizofreniju. Takođe, uzimanje jakih droga dovodi do praktično istih simptoma pa se ponekad može doći do pogrešne slike - kaže dr Sorajić.

Miholjka Janković, predsednik trebinjskog Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“, kaže da svakodnevno raste broj ljudi kojima je neophodna pomoć. PSIHOLOZI

- Najveći problem je stigma. Česti su slučajevi da u početnom stadijumu pacijenti ne žele da se liječe. Potrebno je da se u svaku ustanovu, počevši od vrtića, uvede puno radno vrijeme za psihologe i socijalne radnike - veli Jankovićeva.