Trebinje: Sve više osoba sa mentalnim poremećajima

Autor: Radivoje Gutić/Novosti.rs Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 15. 10. 2014. - 11:09h

Svakog dana na ulicama grada na Trebišnjici možemo vidjeti sve veći broj osoba sa – mentalnim poremećajem. Glavni problem je nedostatak institucija koje bi se ovim pozabavile, kao i animozitet prema psihijatriji.

trebinje grad proljece studenti

Ovo je izjavio dr Dragan Sorajić, psihijatar u Trebinju, na nedavno održanom predavanju na temu „Šizofrenija“. Navodno je broj oboljelih od te bolesti kod nas na svjetskom nivou, odnosno jedan oboljeli na hiljadu stanovnika.

Moramo shvatiti da pojedine slike koje se pojavljuju u psihijatrijskoj patologiji liče mnogo na šizofreniju, ali nisu prave, klasične šizofrenije, nego su nastale iz događaja koji su, nažalost, zadesili stanovništvo u proteklom ratu, a to su stresovi koji su promijenili biohemijski status i doveli do slike koja liči na šizofreniju. Takođe, uzimanje jakih droga dovodi do praktično istih simptoma pa se ponekad može doći do pogrešne slike – kaže dr Sorajić.

Miholjka Janković, predsednik trebinjskog Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“, kaže da svakodnevno raste broj ljudi kojima je neophodna pomoć.

PSIHOLOZI

Najveći problem je stigma. Česti su slučajevi da u početnom stadijumu pacijenti ne žele da se liječe. Potrebno je da se u svaku ustanovu, počevši od vrtića, uvede puno radno vrijeme za psihologe i socijalne radnike – veli Jankovićeva.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja