Više hiljada građana Trebinja večeras je na platou ispred Doma kulture u Trebinju poručilo da SNSD, Milorad Dodik, Željka Cvijanović i kandidati ove stranke iz Hercegovine imaju podršku na izborima 12. oktobra.

snsd trebinje centralni predizborni miting

Kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je sa večerašnje tribine u centru Trebinja da je, pored osnivača Srpske, najveći doprinos za stabilnost dao SNSD jer nije dozvolio da Srpska izgubi svoj subjektivitet, teritoriju, nadležnosti i dušu.

"Borili smo se za snagu institucija RS, a snagu smo imali u velikoj podršci naroda, koju smo pretočili u institucije. Samo na taj način se može graditi država.  Srpski narod je istorijski ozbiljan narod, zato je naš cilj – država  da,  ali nikada ne smijemo dodati brzinu", kazao je Dodik, dodajući da je politika SNSD-a što manje entitet, što više država.

Dodik je napomenuo da je Trebinje sastavni dio SNSD-og cilja, koji se zove Republika Srpska, naglasivši da Srpska bez Trebinje ne bi imala duhovnost i značaj i ne bi bila ono što jeste, jer to je "Srpska Atina".

milorad dodik

On je poručio da je Republika Srpska država i da je tako narod i doživljava, dok BiH, ako želi da opstane, mora da se kreće ka uniji ili konfederaciji, te da ako tako ne bude da je put Srpske nezavisnost.

"Institucije mogu da grade samo velike političke partije, a ne male – koje mešetare, prodaju mandate, kada to urade prodaju i svoj karakter i ljudskost, a onda nema ni države", istakao je Dodik, dodajući da je politika ozbiljna stvar, a ne vika i galama.

Dodik je, burno pozdravljen od prisutnih, istakao da je samostalnost Srpske važna jer niko ne vjeruje u BiH, pa ni Bošnjaci i Hrvati, te da nema jake Srpske bez jakog lidera.

Željka Cvijanović, kandidat SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH,  istakla je da je impoznatan skup u Trebinju prilika da SNSD proslavi pobjedu i da slavi Republiku Srpsku.

"Za razliku od mog protivkandidata, koji odlazi u Sarajevo noseći bijelu zastavu, ja idem u Sarajevu sa zastavom u bojama Srpske, zato što je to zadatak srpskog političara", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, biti srpski političar znači služiti Srpskoj, a ukoliko se to ne radi, onda nisi ni političar, ali ni čovjek.

zeljka cvijanovic

"Nisam čovjek kompromisa kada je riječ o Republici Srpkoj. Mi, okupljeni u SNSD-u, idemo da završimo ono što smo započeli, a sve što smo radili bilo je za Republiku Srpsku", poručila je Cvijanovićeva i napomenula da je SNSD položio veliki test kao politička partija, kao vlast, kao Vlada i kao oni koji su upravljali procesima i to u najtežim trenucima.

Ona je istakla da je ova vlast uspjela da obezbijedi i održi stabilnost i funkcionalnost Republike Srpske ne samo u političkom smislu, već i u ekonomskom.

Luka Petrović, nosilac liste u Izbornoj jedinici 9 za Narodnu skupštinu Srpske, istakao je da je temelj političkog programa SNSD-a stabilna i prosperitetna Srpska, na čijim će princima biti građena i ubuduće, te da SNSD nudi slobodu i dostojan život.

Trebinjci ovoga puta imaju dodatne razloge da glasaju za kandidate SNSD-a, zato što već dvije godine trpe kabadahije u lokalnoj vlasti", kazao je Petrović, dodajući da je aktuelna lokalna vlast Trebinje dovela u otvoreni konflikt sa svim institucijama Republike Srpske, te da će vlast u Trebinju ostati upamćena po zlu i neradu, podizanju poreza i povećavanju lokalne birokratije.

luka petrovic snsd trebinje

Petrović je poručio da više hiljada Trebinjaca govori da Slavko Vučurević više nije gradonačelnik, napominjući da je Trebinje u protekle dvije godine doveo u suludo i vanredno stanje.

On je istakao da će se, nakon 12. oktobra, ubrzati razvojni projekti u Elektroprivredi sa kojim će se otvoriti na stotine radnih mjesta, povećati ulaganja u poljoprivredu, nastaviti sa stabilizacijom Industrije alata - jačajući i metalni i prehrambeni sektor, Vlada otkupiti 'Novoteks' i otvoriti najmanje 500 radnih mjesta, završetiti obilaznica, rekonstruisati saobraćajnica Stolac-Ljubinje-Trebinje, proširiti put Gacko-Vrba i sastavci Tjentište, podržati projekat besplatne treće vantjelesne oplodnje.

Ljubica Miljanović, kandidat SNSD-a za Skupštinu Srpske, kazala je da je 12. oktobar dan kada biramo dan svoje budućnosti.

"Sve što je u Trebinju i Hercegovini sagrađeno sagrađeno sa pečatom i potpisom SNSD-a, od fakulteta, škola i bolnica, do velikih infrastrukturnih projekata, poput Čemerna", kazala je Miljanovićeva, dodajući da će SNSD graditi i u trećem mandatu za mladost, koja svojim znanjem i sposobnostima može unaprijediti Hercegovinu, koja po svim  svojim karakteristikama može da bude Kalifornija.

ljubica miljanovic snsd trebinje

On je istakla da svi treba da budemo ponosni što za kandidata za predsjednika Srpske imamo državnika, sadašnjeg i budućeg šefa države, -Milorada Dodika, dodajući da je i pored pritisaka Međunarodne zajednice sačuvao i ojačao Republiku Srpsku, dok će interese Srpske u Sarajevu najbolje zastupati Željka Cvijanović.

Valerija Lakić,  kandidat SNSD-a za Skupštinu Srpske, kazala je da je više hiljada građana pokazalo snagu i jedinstvo SNSD-a, ali i ko će voditi i braniti Srpsku u narednom periodu.

"Svi se vozimo kroz tunel na Ćemernu, idemo u Herceg-Novi, liječimo u renoviranim zdravstvenim ustanovama, imamo koristi od energetskih projekata. I to sve zahvaljujući predsjedniku Dodiku i Vladi Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović", kazala je Lakićeva, dodajući da nikome ne treba bolji od Dodika za čuvanje Srpske, koji joj nikada ne bi poželio 'laku noć'

valerija lakic snsd trebinje

Ona je istakla da interese Republike Srpske u Sarajevu može zaštiti jedini srpski kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te pozvala okupljene da svoj glas povjere upravo Cvijanovićevoj.

Blagoje Šupić, kandidat SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Izborne jedinice 3, istakao je da je tribina u Trebinju civilizovano, kulturno, prosperitetno, domaćinsko, časno i čestito Trebinje, kome svi teže.

"Ovo dokazaju da je SNSD najjača, najbolja i najorganizovanija stranka, koja treba da vodi Republiku Srpsku. To je zato što mi ne mrzimo, ovaj skup je dokaz jedinstva, sloge i zajedništva koji vladaju u trebinjskom SNSD-u", kazao je Šupić, dodajući da svega toga ne bi bilo da nema, kako je rekao, ugaonog kamena, magneta koji sve drži na okupu, državnika, čuvara Srpske, predstavnika majke Rusije i izaslanika Vladimira Putina, sadašnjeg i budućeg predsjednika - Milorad Dodika.

blagoje supic snsd trebinje

On je pozvao Ognjena Tadića da prizna poraz 12. oktobra, moleći prisustne da ne glasaju za najveći pobačaj srpskog naroda, Mladena Ivanića.

"Temelji zgrade Elektroprivrede su postavljeni za vrijeme vlade Milorada Dodika, 1999. godine. A u narednoj vladi, čiji je premijer bio Mladen Ivanić, stalno smo protestovali, jer su kopali rupu kod nekog hotela u Banjaluci, i tu mislili premjestiti najznačajnije preduzeće Srpske", kazao je Šupić, dodajući da su se tada stranci pitali u Elektroprivredi, te da je plan bio prodaja tri hidroelektrane i stečaj u dvije termoelektrane.

Vladislav Vladičić, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Trebinje i šef gradskog izbornog štaba, istakao je da su energija, snaga i ljubav večerašnjeg skupa utkane u jednu riječ, a to je 'Pobjeda".

blagoje supic snsd trebinje

Podršku SNSD-u večeras je u Trebinju pružio i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, koji je poručio građanima da su ovo sudbonosni izbori, te da vjeruje da će izbor građana biti nepogrešiv i da će glasati za Milorada Dodika, Željku Cvijanović i SNSD.

"Siguran sam moji Hercegovci da nećete nasjesti na podvalu, kao što niste nasjeli na proljećne socijalne pobune, koje su dizajnirane da preko nemira i haosa dovedu na vlast ove koji zajedno sa njima rade da ne bude `Južnog toka` i da izgubite pravo da vam i Istok i Zapad budu prijatelji", rekao je Kusturica.

On je poručio biračima da im trebaju političari, "a ne agenti koji kleče po ambasadama slušajući naredbe pa ih grlato nazivaju idejama međunarodne zajednice".

emir kusturica

"Naša je želja da se fragmentima svetogorske arhitekture opasaju Crkvine i da Trebinje postane jedinstven grad u svijetu i da sagradimo novu staru Svetu goru od kamena", istakao je Kusturica.

Na tribini su govorili i Dragan Kalinić, predsjednik SzDS i Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

snsd tb

snsd trebinje kandidati